ŽSK by mal budúci rok hospodáriť so sumou 252 miliónov. Ako ich plánuje využiť?


Foto: ŽSK by mal budúci rok hospodáriť so sumou 252 miliónov. Ako ich plánuje využiť? Foto: ŽSK

V pondelok 18. decembra sa uskutoční 10. zasadnutie Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), ktoré je zároveň posledným v tomto roku. Najdôležitejším bodom rokovania bude návrh rozpočtu krajskej samosprávy na roky 2024 – 2026.

Celkové príjmy kraja v roku 2024 sú plánované vo výške viac ako 252 miliónov. Načo všetko ich ŽSK plánuje využiť? 

Najvyšší podiel bežných výdavkov, takmer 94 miliónov eur, by malo ísť do vzdelávania na prevádzku stredných škôl a školských zariadení. Župa zároveň v roku 2024 plánuje dokončiť rekonštrukciu a nadstavbu žilinského konzervatória v celkovej hodnote 2,3 milióna. Pol milióna eur zase pôjde na rekonštrukciu strediska odbornej praxe v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine.

Takmer 43 miliónov eur má vyčlenených na poskytovanie jednotlivých druhov sociálnych služieb. „Do oblasti zdravotníctva je rozpočtovaných 750-tisíc eur na pokračovanie dostavby rehabilitačného oddelenia a domu ošetrovateľskej starostlivosti v poliklinike v Námestove a nákup CT prístroja do Hornooravskej nemocnice v Trstenej,“ uvádza krajská samospráva.


Z investícii pôjde najvyšší objem, viac ako 18 miliónov eur, na rekonštrukcie ciest, mostov a oporných múrov vo všetkých regiónoch kraja, a zároveň na vysporiadanie vlastníctva k pozemkom a prípravu projektovej dokumentácie pre ďalšie úseky ciest, nových cyklociest, predovšetkým Vážskej cyklomagistrály.

Krajská samospráva tiež zabezpečuje aj prímestskú autobusovú dopravu. Pre tú má vyčlenených 38 miliónov eur. Nezabúdajú zároveň ani na cestárov - tým na obnovu zastaralej techniky vyčlenili v rozpočte 1 milión eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu