Na Baranci kempoval 76-ročný turista. Záchranári ho našli s omrzlinami a teplotou ledva 30 stupňov


Foto: Na Baranci kempoval 76-ročný turista. Záchranári ho našli s omrzlinami a teplotou ledva 30 stupňov
Galéria: 14 fotiek

Horskí a leteckí záchranári majú za sebou ďalšiu úspešnu pátraciu akciu. Nechýbalo však málo k tomu, aby mala tragický koniec.

V stredu 13. decembra ráno kontaktovala záchranárov manželka 76-ročného turistu, ktorý ešte v sobotu vystúpil na Baranec v Západných Tatrách so zámerom bivakovať tam. Po troch dňoch strávených vo vysokohorskom prostredí však s rodinou prestal komunikovať. Kontaktovali preto horských záchranárov.

„Vzhľadom na veľké riziko vzniku hypotermie bolo aktivované ECMO pracovisko v Banskej Bystrici. O súčinnosť boli požiadané posádky leteckých záchranárov zo Žiliny a Banskej Bystrice, ktoré však pre zlé poveternostné podmienky nemohli let vykonať,“ spresnila HZS na svojom webe.


Muža tak pozemne hľadalo deväť horských záchranárov s dvomi záchranárskymi psami a dronom. Nakoniec ho našli na vrchole Baranca. Bol podchladený v druhom stupni hypotermie, pričom jeho telesná teplota dosahovala len 30,2°C. Zároveň mal poruchy vedomia a omrzliny končatín.

Po zateplení a poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti ho horskí záchranári transportovali na nosidlách do ústia Žiarskej doliny, kde sa medzičasom jeho stav  zlepšil. Pacienta následne odovzdali privolanej posádke RLP, ktorá ho transportovala do nemocnice.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu