Problémy s potenciou či závislosťou chceli riešiť nepovolenými liekmi. Zadržali ich žilinskí colníci


Foto: Problémy s potenciou či závislosťou chceli riešiť nepovolenými liekmi. Zadržali ich žilinskí colníci

Nedostupnosť niektorých liekov, jednoduchšie zaobstaranie a nižšia cena sú dôvodmi pre niektorých ľudí na to, aby ich objednávali cez internet alebo prostredníctvom známych z tretích krajín. Len na vyclievaciu poštu v Žiline tento rok prišlo 168 poštových zásielok s takmer 13-tisíc kusmi liekov, ktoré mali byť doručené občanom SR.

Informovala o tom hovorkyňa Colného úradu Žilina Božena Chríbiková s tým, že najviac z nich pochádzalo z Indie, Veľkej Británie a Turecka. Ani jedny z liekov však neboli na Slovensku registrované, mali neznámy pôvod a neprešli potrebnou kontrolou. 

„Ľudia ich objednávali na liečbu závislostí od alkoholu, vysokého tlaku, alergií, parazitárnych infekcií i porúch pozornosti a iných ochorení, pričom niektoré z nich boli určené aj pre deti. Významné zastúpenie mali tiež tabletky na potenciu,“ dodala Chríbiková. 

Pre spotrebiteľa by ich použitie predstavovalo vysoké riziko. Príslušníci finančnej správy preto zásielky vrátili späť a verejnosti dávajú do pozornosti, že dovážať lieky zo štátov mimo EÚ je možné len osobám, ktoré majú na to vydané povolenie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu