VIDEO: Nadpráporčík z Ružomberka vytvoril hymnu pre psovodov, je prvá na Slovensku


Foto: VIDEO: Nadpráporčík z Ružomberka vytvoril hymnu pre psovodov, je prvá na Slovensku Foto: zvjs.sk

Súčasťou Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sú aj psovodi, ktorí spolupracujú so svojimi štvornohými parťákmi. Psovod z ružomberského ústavu na výkon trestu odňatia slobody Dušan Jacko sa rozhodol svojich kolegov podporiť napísaním prvej slovenskej hymny venovanej práve im.

Práca psovodov v zbore je veľmi špecifická, náročná a obetavá. Psovodi sa musia služobným psom denne venovať a mať s nimi pri výcviku trpezlivosť. Snažia sa vo svojej práci neustále zlepšovať a napredovať,“ priblížil Zbor väzenskej a justičnej stráže na svojom webe.

Dosiahnuté výsledky a šikovnosť svojich psích partnerov prezentujú na rôznych podujatiach. Práve na Majstrovstvách ZVJS vo všestrannej služobnej kynológii, ktoré sa uskutočnili v Školiacom stredisku Santovka, skrsol nápad vytvoriť pieseň o práci psovodov.

„Mala by vyjadrovať všetko, čo život so služobným psom zahŕňa. Je to najmä dravosť, tvrdosť a prísna disciplína, ale aj láskavosť a priateľstvo, či množstvo veselých príhod,“ vysvetlil Zbor väzenskej a justičnej stráže.



Autorom textu aj hudby je nadpráporčík Dušan Jacko. Pri naspievaní hymny spolupracoval so Zolim Tóthom a Jimim Cimbalom. Videoklip k piesni spracoval nadporučík Roman Čimbora z ústavu v Banskej Bystrici.

„Veľká vďaka patrí aj kolegom kynológom, rodine a priateľom. Veríme, že hymna psovodov poteší, povzbudí a inšpiruje všetkých milovníkov psov,“ doplnil zbor.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu