V Žiline dnes prebehne hlasitá skúška nových sirén. Mesto vyzýva ľudí, aby zbytočne nepanikárili


Foto: V Žiline dnes prebehne hlasitá skúška nových sirén. Mesto vyzýva ľudí, aby zbytočne nepanikárili Foto: Mesto Žilina

Mesto Žilina upozorňuje, že dnes (piatok 8. decembra 2023) o 12:00 hod. bude vykonané pravidelné preskúšanie prevádzkyschopnosti systému varovania obyvateľstva dvojminútovým stálym tónom elektromotorických sirén civilnej ochrany.

Žilinou sa tak napoludnie rozozvučia hlasité sirény, ktoré však neznačia žiadne nebezpečenstvo. „Prosím, upovedomte seniorov a ľudí s citlivou povahou vo svojom okolí, aby sa predišlo zbytočnej panike,“ dodáva samospráva na svojom webe. 

Ide o poslednú skúšku sirén, ktorá sa uskutoční v tomto roku. Zároveň sa preskúšajú aj novovybudované sirény, ktorými chce ministerstvo vnútra zvýšiť úroveň pripravenosti na zvládanie mimoriadnych udalostí.

„Spolu bolo vybudovaných 1 088 nových diaľkovo ovládaných elektronických sirén štvrtej generácie v 720 mestách a obciach. Pokrytie výstražným signálom elektronických sirén tak stúplo na 85 percent obyvateľov Slovenska na trvale obývanom zastavanom území z pôvodných 58 percent,“ doplnil rezort vnútra. 


Nové elektronické sirény nahradili staršie elektromotorické sirény. Lokality na ich umiestnenie boli stanovené na základe počtu obyvateľov a zároveň zvýšeného výskytu mimoriadnych udalostí spôsobených zmenou klímy. Išlo predovšetkým o krajské a okresné mestá a obce s počtom obyvateľov nad 1 000.

Sirény Pavian s výkonom 600 W alebo 1200 W je možné rýchlo aktivovať a deaktivovať, dokážu vyvinúť vysoký akustický tlak na veľkú vzdialenosť a disponujú plnou autodiagnostikou stavu, ako aj viacerými možnosťami ovládania a komunikácie. Vďaka zabudovaným akumulátorom dokážu fungovať aj pri výpadku elektrického prúdu do 72 hodín.

„Primátorom a starostom obcí umožňujú sirény prenášať a reprodukovať živé hlásenia, dosiahnuť zrozumiteľnosť hovoreného slova, regulovať hlasitosť a voľbu režimu (denný, nočný), nahrávať varovné tóny a hlásenia na diaľku, automaticky prevádzať textové správy na zvukový výstup,“ dodáva rezort vnútra. 

Súčasťou projektu sú tiež solárne panely v miestach bez možnosti pripojenia sirén do siete elektronickej energie, komunikačné jednotky a dispečerské riadiace pulty. Vybudovanie nových sirén podporila finančne EÚ z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia v programovom období 2014 – 2020. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu