Príde ku vám záchranka včas? Rezort zdravotníctva zrušil v Žilinskom kraji 11 staníc


Foto: Príde ku vám záchranka včas? Rezort zdravotníctva zrušil v Žilinskom kraji 11 staníc Foto: Ilustračné foto

Ministerstvo zdravotníctva nedávno vydalo opatrenie, ktorým sa od 4. decembra zmenili sídla staníc záchrannej zdravotnej služby. V Žilinskom kraji pritom zrušili až jedenásť miest, z ktorých záchranky vyrážali za pacientami. Župa toto opatrenie odmieta.

Rezort zdravotníctva mal totiž o zmenách rozhodnúť bez komunikácie so samosprávnymi krajmi, ktorým nedal ani možnosť pripomienkovania. Zainteresované osoby a organizácie nedostali možnosť hodnotiť ani kritériá a parametre, na základe ktorých bola sieť staníc záchraniek aktualizovaná.

„Prijatá aktualizácia znižuje aktuálnu sieť staníc záchrannej zdravotnej pomoci o 11 bodov, čím dramatickým spôsobom zvyšuje dojazdový čas a teda aj riziko ohrozenia životov obyvateľov vo viacerých, predovšetkým horských oblastiach so sťaženou dostupnosťou,“ uviedla hovorkyňa Žilinskej župy Eva Lacová.



Županka Erika Jurinová vyhlásila, že požiada ministerku zdravotníctva o osobné stretnutie, na ktorom jej vysvetlí dopad opatrenia na obyvateľov kraja. Zároveň plánuje žiadať úpravu tohto opatrenia, ktoré je podľa jej slov unáhlené a pravdepodobne vzniklo „od stola“.

„Máme spracované podklady, ktoré definujú, akým spôsobom majú byť v kraji rozmiestnené stanice záchrannej služby s ohľadom na reálnu dostupnosť jednotlivých obcí. Tieto údaje vieme ministerstvu poskytnúť. Mrzí nás, že pri príprave aktualizácie siete s nami ministerstvo nekomunikovalo, mohli sme sa vyvarovať týchto zbytočných nedorozumení,“ dodala Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu