Žilinskí poslanci: Mesto môže prísť o státisíce eur kvôli nevýhodnej výmene pozemkov


Foto: Žilinskí poslanci: Mesto môže prísť o státisíce eur kvôli nevýhodnej výmene pozemkov Foto: Vladimír Randa

Na najbližšie zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline putuje návrh viceprimátora Martina Kapitulíka o majetkovom vysporiadaní strategických pozemkov. Pokiaľ ho poslanci odsúhlasia, mesto vymení 13 vlastných pozemkov za 16 pozemkov patriacich súkromným spoločnostiam a osobám.

Bývalý viceprimátor Vladimír Randa spolu s poslaneckými klubmi ZA naše mesto a Klub za ZA vyjadril obavu, že mesto nevýhodnou výmenou príde o státisíce eur. Verejnosť na to upozornili dnes na tlačovej konferencii.

Spoločnosti, s ktorými má mesto obchodovať, sú podľa Randu vzájomne prepojené a zámeny pozemkov sa taktiež navzájom podmieňujú. Problémom má byť aj príliš nízka cena mestských pozemkov uvedená v znaleckom posudku, z ktorého výmena vychádza.

„Len pri prvom z 13 mestských pozemkov, stavebnej parcele o rozlohe 799 metrov štvorcových, ktorá sa nachádza vo vilovej štvrti na Bôriku, sa cena pozemku, o ktorej majú rozhodovať mestskí poslanci, nepribližuje ani polovici jeho skutočnej hodnoty. Nezávislý znalecký posudok potvrdzuje, že jeho cena je minimálne o 120 % vyššia. Odborné vyjadrenia hovoria jasne, výmenou svojho pozemku za tak nízku cenu, môže mesto Žilina prísť o 170-tisíc až 200-tisíc eur,“ uvádzajú nespokojní poslanci.

Znalecký posudok, ktorým sa Kapitulíkov návrh riadi, mal navyše vypracovať znalec platený súkromnou osobou. Mesto Žilina má pritom uzatvorenú zmluvu s vlastným znalcom, ktorá platí do roku 2025. Podľa návrhu má spomínaný pozemok na Bôriku cenu iba 178 eur za meter štvorcový. Poslanecké kluby si nechali vypracovať vlastný posudok, ktorý ohodnotil rovnaké parcely na 393 eur za meter štvorcový. Pred dvomi mesiacmi bol schválený odpredaj iného pozemku v danej lokalite, za ktorý developer zaplatil až 500 eur za meter štvorcový.


„Máme informáciu, že po tom, ako sa iné súkromné subjekty dozvedeli, že mesto by malo zameniť svoj lukratívny pozemok za takúto smiešnu sumu, tak sa rozhodli požiadať mesto o jeho odkúpenie za omnoho výhodnejších podmienok. V prípade, keď je o nehnuteľnosť mesta viacero záujemcov a mesto sa ju rozhodne predať, tak je na mieste vyhlásiť otvorenú verejnú obchodnú súťaž, aby tak mesto za svoj majetok získalo čo najvyššiu sumu a do súťaže sa mohol prihlásiť každý. Takýto transparentný postup budeme určite presadzovať, nie nevýhodnú zámenu, ktorá pripraví mesto Žilina o státisíce eur,” priblížil Randa.


Poslanci nesúhlasia ani s výmenou piatich mestských parciel na Bulvári, ktoré aktuálne slúžia ako parkovacie miesta a zelená plocha. Proti tomuto zámeru sa postavil aj Útvar hlavného architekta mesta Žilina. Občanom by podľa nich totiž strata troch parkovacích miest zhoršila situáciu. Pozemky v centre má Kapitulíkov návrh taktiež vymieňať za príliš nízku cenu, konkrétne 247 eur za meter štvorcový. Pred dvomi rokmi boli pritom podobné pozemky na Hlinách VIII predané za dvojnásobok, teda 500 eur za meter štvorcový. O odkúpenie parciel sa navyše začali zaujímať aj vlastníci okolitých nehnuteľností.

Poslanci, ktorí nesúhlasia s návrhom, síce nedali spracovať vlastné znalecké posudky na všetkých 13 mestských pozemkov, sú však presvedčení, že sú hlboko podcenené. Otázna je podľa nich aj skutočná hodnota pozemkov, ktoré má Žilina získať. Ide prevažne o parcely pod komunikáciami, zeleňou pri cestách a miesta, kde sú uložené teplovodné potrubia.

„Žiadame primátora mesta Petra Fiabáne, viceprimátorov Jána Ničíka a Martina Kapitulíka, aby za každých okolností presadzovali záujmy mesta Žilina a chránili jeho majetok. Žiadame ich, aby bola predmetná zámena pozemkov úplne zastavená, pretože je pre mesto Žilina mimoriadne nevýhodná,“ vyjadrili sa poslanci na čele s Random.

Pokiaľ má dôjsť k predaju akýchkoľvek mestských pozemkov, podľa ich názoru by mala byť vyhlásená verejná súťaž. S tým, aby sa mesto vzdalo zelene a parkovacích miest na Bulvári, nesúhlasia za žiadnu cenu, keďže tieto pozemky slúžia verejnosti.

Pod týmto vyhlásením sa podpísali poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline z klubov ZA naše mesto a Klub za ZA Zuzana Balogová, Ľubo Bechný, Dušan Maňák, František Talapka, Karol Haas, Dominik Hriník, Vladimír Randa, ako aj členovia komisií mestského zastupiteľstva a neposlanci Roman Kružliak a Marián Placek.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu