Detských divákov po rozprávke v Mestskom divadle Žilina navštívi Mikuláš s pomocníkmi


Foto: Detských divákov po rozprávke v Mestskom divadle Žilina navštívi Mikuláš s pomocníkmi Foto: Mestské divadlo Žilina

V Mestskom divadle Žilina čaká divákov pestrý mikulášsky týždeň. Na doskách nebude chýbať čarovná rozprávka pre tých najmenších, Mikuláš, ale ani niečo pre dospelé publikum. Zaujme skôr filozofická detektívka, téma inakosti alebo feministická komédia?

Ako sa Jonatán skoro stal Mikulášom

V stredu 6. decembra o 17. hodine príde do divadla Mikuláš a prinesie detským divákom novú rozprávku. Na všetky deti, ktoré prídu do divadla, čaká ďalšie pokračovanie zo série autorských mikulášskych rozprávok o nerozlučných zvieracích kamarátoch – Veveričke, Yettim a Macovi.

Veverička Frederika (Ivetka Pagáčová), Yetti Jonatán (Michal Koleják) a Laco Maco (Peťo Martinček) tento rok trochu podrástli a premýšľajú, čím budú, keď budú veľkí. Otázka najviac potrápi Yettiho Jonatána, ktorý sa takmer stane Mikulášom. Po rozprávke nebude chýbať Mikuláš, Anjel aj Čert a veľa sladkých prekvapení. 

Dušan Makovický sa obesil vo svojom rodnom dome

Vo filozofickej detektívke sa vo štvrtok 7. decembra o 19:00 hod. prenesiete na začiatok 20. storočia. Na Kysuce plné biedy, zaostalosti, detskej úmrtnosti, povier a alkoholického opojenia – kde sa alkohol nazýval aqua vitae, živá voda. Do Makovického domu, kde organizoval vegetariánske hostiny a liečil takmer zadarmo. Ocitnete sa aj v Jasnej Poľane, kde Makovický oddane zapisoval každé Tolstého slovo.

A nebol by to oceňovaný režisér Rastislav Ballek, keby si na divákov neprichystal aj ďalšie výzvy. Posledné slová prednesie Škarvan v esperante, v jazyku, ktorý mal byť zhmotnením ideí o nenásilí a svetovom mieri. Na zelenom kľúčovacom pozadí si môžete vytvoriť vlastné obrazy, hľadať indície a spájať motívy Makovického samovraždy.



Hey! Slováci

Hey! Slováci sú výnimočným projektom dvoch mladých režisérov a jednej režisérky, ktorí dostali príležitosť umelecky sa vyjadriť k téme inakosti. Zdá sa, že téma inakosť našu spoločnosť unavuje. Sme unavení z presýtenia a zastrašovania, ale hlavne z neustáleho boja za toleranciu etnických, rasových, sexuálnych či náboženských rozdielov. Bez výsledkov.

Inakosť má však oveľa širší rozmer než len dve kategórie – migranti a komunita LGBTI+ – a tento širší aspekt zobrazuje aj projekt Hey! Slováci. V našej spoločnosti sa ukrýva veľa strachu a nepochopenia. Stále totiž platí, že je ľahšie rozbiť atóm než predsudky, ako kedysi povedal Albert Einstein. V piatok 8 decembra o 19. hodine si nenechajte ujsť tri jednoaktovky na jednom javisku a možno v sebe nejaké predsudky prekonáte.

Kaderníčky

Týždeň žilinské divadlo zakončí v sobotu 9. decembra o 19:00 hod. drsnou feministickou komédiou z prostredia kaderníckeho salóna. Kaderníčky sú trpkým a ostrým pohľadom na svet, kde sú ženy objektmi, ale môžu si za to aj samé. V čisto ženskom obsadení budete svedkami rozhovorov o milencoch, deťoch, o vzťahoch medzi matkami a dcérami, peniazoch, ambíciách či o sexe na pozadí výberu vhodného účesu. 

V salóne sa strieda množstvo ženských typov (v divadle množstvo parochní a outfitov) reprezentujúcich našu spoločnosť a nechýba ani jedna záhadná postava A. Vyjde najavo, že mladé kaderníčky sleduje a skúma na nich podstatu ženskosti. V momente, keď sa odtají jej inkognito, už niet cesty späť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu