Začal sa advent: Dodržiavate tieto pravidlá pri zapaľovaní sviečok?


Foto: Začal sa advent: Dodržiavate tieto pravidlá pri zapaľovaní sviečok? Foto: Ilustračné/freepik.com

Dnešným dňom, nedeľou 3. decembra 2023, začína tohtoročný advent. Predvianočné obdobie, ku ktorému neodmysliteľné patrí mnoho tradícií. Tá najhlavnejšia sa však nepochybne spája s adventným vencom, na ktorom štyri nedele pred Štedrým dňom symbolicky postupne zapaľujeme štyri sviece.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky preto pri tejto príležitosti v spolupráci s hasičmi prináša niekoľko odporúčaní, ako si nepokaziť predvianočné obdobie požiarom. „Aj v tomto prípade platí, že radšej požiarom predchádzať, ako ich hasiť a znášať následky na zdraví a majetku. Za mnohými požiarmi stojí práve neopatrnosť a nedbanlivosť ľudí,“ uviedol rezort. 

Medzi jedno zo základných pravidiel patrí umiestnenie sviečok na nehorľavú podložku. Z tej by sa veniec nemal prevrátiť a zároveň by mal byť v dostatočnej vzdialenosti od horľavých materiálov. Neumiestňujte ho preto do blízkosti záclon, nábytku alebo tapety, ktorá by sa mohla rýchlo vznietiť.


Myslite aj na to, že svetlo sviečok môže lákať detské ruky aj domáce zvieratá. Nájdite to správne miesto, kde k vencu nebudú mať ľahký prístup. Kľúčovým je však aj neustály dozor, niekedy totiž stačí len pár sekúnd na to, aby sa predvianočný pokoj premenil na nešťastie.

Hasiči taktiež pripomínajú, aby ste vždy dobre skontrolovali, či ste sviečky pri odchode sfúkli. Ak by sa vám predsa len živel vymkol spod kontroly a požiar by bol menšieho rozmeru, snažte sa ho uhasiť hasiacim prístrojom alebo iným vhodným spôsobom. V ostatných prípadoch ihneď volajte hasičov na čísle 150 alebo 112.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu