V sobotu otvoria v centre Žiliny modernú tržnicu. Pripravená je hudba, workshopy aj tvorivé dielne


Foto: V sobotu otvoria v centre Žiliny modernú tržnicu. Pripravená je hudba, workshopy aj tvorivé dielne
Galéria: 11 fotiek
Foto: Mesto Žilina

Už túto sobotu 2. decembra 2023 o 10. hodine otvoria v Žiline medzi ulicami Horný val a J. M. Geromettu modernú, kreatívnu Tržnicu, ktorá nahradila roky zanedbanú plochu. Okrem nákupu však na návštevníkov čaká aj pestrý program pre všetky vekové kategórie. Trhovisko totiž nebude priestorom len pre predajcov, ale aj pre rozvoj spoločenského života v meste.

Rekonštrukcia trhoviska prináša nový impulz pre lokálnych predajcov. Som presvedčený, že moderný priestor kreatívneho trhoviska podporí význam tradičných trhov, ale zároveň ponúkne príležitosti na ďalšie využitie tak, aby si tam našiel to svoje naozaj každý. Zároveň ide o významný krok, ktorým mesto podporí komunitný rozvoj a mestský život,“ uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne.

Projekt v hodnote necelých 213-tisíc eur bol hradený z mestského rozpočtu. Stavba, ktorá je prevažne jednopodlažná s výnimkou jedného dvojpodlažného modulu s pochôdznou strechou a zábradlím,  v sebe ukrýva 15 zastrešených predajných stánkov s uzavretou spoločnou chodbou.


Predajné bunky s jednotnou rozlohou 10,8 m² sú prispôsobené na praktické a funkčné využitie pre predajcov. Súčasťou každého stánku sú dva kovové predajné pulty, z odolnej oceľovej konštrukcie, s uzamykateľným priestorom a výškovo nastaviteľnými nožičkami.


„Kreatívne trhovisko je výsledkom snahy mesta zlepšiť verejný priestor v oblasti tzv. starého trhu. Cieľom je vrátiť atmosféru klasických zeleninovo-kvetinových sobotných trhov z čias 19. aj 20. storočia s mobiliárom v dizajne zodpovedajúcom súčasnosti. Dlhodobou stratégiou je znovu vybudovať komunitu predajcov a samozrejme aj kupujúcich,“ doplnil primátora jeho zástupca Ján Ničík.

Viceprimátor zároveň sľubuje, že mesto bude napomáhať atmosfére trhov organizovaním nepravidelných podujatí. Prvé z nich prebehne práve po otvorení trhov. Počas neho samospráva prinesie do mesta hudobné vystúpenia, remeselný workshop s drotárom, tvorivé dielne pre deti či vianočné zdobenie tržnice. 

Program otvorenia tržnice:

  • 9:00 hod. Otvorenie tržnice
  • 10:00 hod. Oficiálne príhovory primátora mesta, a hlavného architekta
  • 10:30 hod. Ľudová hudba Matúš Čík a Maťo Krenek; Remeselný workshop, drotár Juraj Šerík 
  • 12:00 hod. – Ľudová hudba Matúš Čík a Maťo Krenek 
  • 13:00 – 16:00 hod. Tvorivá dielňa pre deti, výroba vianočných ozdôb a zdobenie Tržnice
  • 14:00 hod. Christmas Lounge DJ set w/ DJ Showty  
  • 17:00 hod. Vianoce pieskom maľované s projekciou – Anastasija Melencova





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu