Výstrahy pre celý Žilinský kraj: Vznikne poľadovica a snehové jazyky, môžu padať elektrické vedenia


Foto: Výstrahy pre celý Žilinský kraj: Vznikne poľadovica a snehové jazyky, môžu padať elektrické vedenia Foto: Ilustračné foto/Facebook

Už zajtra by mali všetci obyvatelia Žilinského kraja zvýšiť pozornosť pri pohybe v exteriéri a šoférovaní. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého stupňa pred poľadovicou, snehovými jazykmi a závejmi pre všetky okresy kraja.

Varovania platia vo štvrtok 30. novembra počas celého dňa, nebezpečenstvo by malo pominúť v piatok 1. decembra do 10:00 hod. Snehové jazyky sa budú tvoriť ojedinele, lokálne vzniknú aj zľadovatené plochy na cestách.

„Snehové jazyky a záveje môžu spôsobiť komplikácie v doprave, je zvýšene riziko nehodovosti, ktoré môže byť spojené s rôznymi úrazmi. V dôsledku zvíreného snehu hrozí riziko poranenia očí, poškodenie pokožky. V snehových závejoch hrozí fyzické vyčerpanie, ktoré môže následne vyvolať podchladenie,“ uvádzajú meteorológovia.


Poľadovica na chodníkoch a miestach, kde sa pohybujú ľudia, môže zapríčiniť pády a úrazy. Zľadovatené cesty zas zvyšujú pravdepodobnosť dopravných nehôd, ktoré môžu mať tragické následky.

„Elektrické vedenie môže byť pokryté súvislou vrstvou ľadu a pod jeho váhou môže nastať poškodenie vedenia, preto hrozí zásah elektrickým prúdom, šírenie ohňa z iskier alebo zariadení, čo môže viesť k zraneniu až smrti,“ dodáva Slovenský hydrometeorologický ústav.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu