FOTO: Na Liptove dokončili investíciu za takmer dva milióny eur


FOTO: Na Liptove dokončili investíciu za takmer dva milióny eur
Galéria: 6 fotiek
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Počas tohto roka Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) investoval do rekonštrukcie cesty II/584 v regióne Liptov viac ako 2 milióny eur. Oprava prebiehala na vybraných úsekoch v Demänovskej Doline,  Liptovských Matiašovciach a Hutoch.

V Demänovskej Doline nahradili pôvodný kamenný oporný múr z päťdesiatych rokov novým múrom zo železobetónu. Ten je svojím dizajnom, do ktorého zakomponovali oválny žulový kameň, citlivo prispôsobený okolitej prírode. Zrekonštruovaný bol aj priľahlý úsek cesty v dĺžke 100 metrov.

Okrem toho bol upravený pravostranný svah cesty v dĺžke sedemdesiat metrov. Zrealizovaná bola aj výmena konštrukčných vrstiev na celej šírke vozovky v dĺžke deväťdesiat metrov

„Rekonštrukciou sme zabezpečili odvodnenie ľavostrannej priekopy v dĺžke 200 metrov s dobudovaním dvoch vtokových horských vpustov a rúrových priepustov,“ doplnila Gabriela Tisoňová, riaditeľka odboru dopravy ŽSK.


Finančne najvýraznejšou investíciou bolo zosilnenie povrchu cesty a výmena bezpečnostných zariadení. Rekonštruované boli dve časti s dĺžkou 2,7 kilometra. Vymenené boli tiež bezpečnostné oceľové zvodidlá. Celkové náklady na opravu týchto dvoch úsekov sa vyšplhali na 818-tisíc eur.

Obnova prebehla aj na ceste  II/584 v obciach Huty a Liptovské Matiašovce. Tu pod cestou pribudol oporný železobetónový múr na zabezpečenie stability, po jeho dostavbe prebehla oprava všetkých konštrukčných vrstiev vozovky. Doplnené bolo zábradelné zvodidlo a odvodňovacia priekopa medzi vozovkou a rímsou oporného múru.

„Sme radi, že sa podarilo ukončiť stavebné práce ešte pred začatím zimnej sezóny. Ide o naozaj veľkú investíciu a verím, že pre vodičov bude jazda týmto úsekom plynulejšia a hlavne bezpečnejšia,” priblížila Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.

Taktiež pripomína, že cesty budú počas januára 2024 vyťažené, nakoľko sa v Jasnej koná Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu