Kým pokojne spia, ony ich strážia: Bábätká v žilinskej nemocnici kontrolujú nové monitory dychu


Foto: Kým pokojne spia, ony ich strážia: Bábätká v žilinskej nemocnici kontrolujú nové monitory dychu Foto: Vľavo: freepik.com; Vpravo: FNsP Žilina

Monitory dychu kontrolujú dýchanie bábätiek narodených v žilinskej pôrodnici už viac ako 15 rokov. Teraz však oddelenie neonatológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline získalo od mimovládnej neziskovej organizácie Nadácia Križovatka nové, moderné prístroje, ktoré nahradia staršie kusy. Zaistenie bezpečnosti novorodencov sa tak opäť zlepší.

Nákup sa zdravotníckemu zariadeniu v Žiline podarilo zrealizovať aj vďaka sponzorskej podpore spoločnosti ZAPA beton SK. Spolu s tohtoročným darom v podobe monitorov Babysense 1 Pro odovzdala nemocnici Nadácia Križovatka už viac ako 100 špeciálnych pomocníkov.

Spolupráca s Nadáciou Križovatka začala ešte v roku 2008 a vďaka tomuto výnimočnému projektu strážia u nás monitory dychu každú jednu novorodeneckú postieľku na jednotke intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti, expektačných lôžkach a tiež na všetkých izbách,“ uviedol Eduard Dorčík, riaditeľ žilinskej nemocnice, ktorá si podporu nadácie mimoriadne váži.

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Podľa primárky novorodeneckého oddelenia Kataríny Jackuliakovej sú monitory dychu významným asistentom pri syndróme náhleho úmrtia dojčiat. Porucha dýchania, ktorá sa môže objaviť u detí do jedného roka, spôsobuje úmrtie bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov. Vzniká však pravdepodobne už v tehotenstve a podieľa sa na nej viacero rizikových faktorov – fajčenie matky, nižšia pôrodná hmotnosť, oslabenia detského organizmu či choroby dýchacích ciest.


„Monitor dychu síce nedokáže zamedziť vzniku dýchacích problémov, dokáže však rozpoznať respiračné poruchy dojčiat. Ak sa dýchanie bábätka zastaví na viac ako 20 sekúnd, prípadne sa jeho frekvencia zníži pod desať vdychov za minútu, spustí sa zvuková a svetelná signalizácia, ktorá upozorní náš personál alebo rodičov. V prípade potreby tak môžeme včas poskytnúť prvú pomoc,“ spresnila Jackuliaková.

Monitory dychu však nie sú dôležité len v nemocniciach, ale aj v domácom prostredí. Vďaka možnosti vypožičania sa rodičia môžu spoľahnúť na bezpečný spánok svojich novorodeniatok aj po návrate domov. Žilinská nemocnica ich do domácností dosiaľ vypožičala približne 5-tisíckrát. „Výhodou je najmä, že naše monitory sú kvalitné a po každom použití pravidelne kontrolované,“ uviedla na záver riaditeľka Nadácie Križovatka Táňa Tomasch.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu