Žilinská Kia dosiahla veľký míľnik. Výrobnú halu opúšťa 7-miliónty motor


Foto: Žilinská Kia dosiahla veľký míľnik. Výrobnú halu opúšťa 7-miliónty motor
Galéria: 4 fotky
Foto: Kia Slovakia s. r. o.

Vo výrobnom závode Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom pracuje na výrobe benzínových a naftových motorov viac ako 700 ľudí. Aj vďaka nim automobilka dnes, v piatok 24. novembra 2023, oslavuje významný míľnik. Z výrobnej linky motorárne totiž zišiel jubilejný 7-miliónty motor, ktorý bude súčasťou plug-in hybridnej verzie modelu Sportage.

Kia Slovakia spustila výrobu pohonných jednotiek v našej krajine už v roku 2006. Až 60 % z doterajšej výroby tvoria benzínové agregáty. Tento pomer sa však v tomto roku zvýšil až na 87 %. Aktuálne najvyrábanejšou je benzínová jednotka s objemom 1,6 litra T-GDI, určená napríklad pre modely Sportage aj vo verziách HEV a PHEV.

Výroba motorov, ktorá prebieha v dvoch samostatných halách, nepozostáva len z montáže, ale aj obrábania hlavných kovových častí ako sú bloky, kľuky a hlavy. Pri produkcii sa využívajú najmodernejšie technológie a stroje, ktoré zabezpečujú obrábanie s presnosťou na mikróny. Ako uviedol vedúci výroby motorov v Kia Slovakia Juraj Kajánek, vďaka tomu sa produkty vyznačujú minimálnou chybovosťou.

„Na kritické montážne procesy sú aplikované kontrolné systémy ako napríklad kontrola pozície uťahovania. Na inšpekciu dielov sa postupne aplikujú automatické systémy s umelou inteligenciou, ktoré v kombinácii s odbornosťou a skúsenosťami operátorov zaručujú vysokú úroveň kvality vyrobených motorov,“ doplnil Kajánek.

Od roku 2018 sa dramaticky znížil dopyt po naftových agregátoch. Odvtedy je viac vyťažená druhá hala na výrobu benzínových pohonných jednotiek, v ktorej bola produkcia spustená v roku 2011. Počas obdobia pandémie prešla dôležitou modernizáciou, v rámci ktorej investícia vo výške 70 miliónov eur zabezpečila výrobu druhej generácie benzínových motorov 1,6 GDi a T-GDi.


Graf výroby

Aktuálne sú veľkou výzvou projekty súvisiace s emisnými normami Euro 6e a Euro 7. V prípade projektu Euro 6e bolo možné vďaka vysokej odbornosti zamestnancov pripraviť a realizovať celú modifikáciu svojpomocne v rámci oddelenia. Modifikácia liniek na normu Euro 7 začne počas tohtoročnej zimnej odstávky a bude postupne pokračovať.

Kia Slovakia ako jediný výrobný závod značky Kia v Európe je jedinou automobilkou na Slovensku, ktorá si vyrába vlastné motory. Už od odštartovania produkcie však exportovala vyrobené motory aj do iných automobilových závodov. 

„Ide najmä o sesterský závod Hyundai Motor Manufacturing Czech, kam každoročne smeruje takmer polovica produkcie. Za prvých 10 mesiacov tohto roka to bolo 190-tisíc motorov, čo predstavuje 44 % našej výroby. V menšom množstve vyvážame aj do závodu Hyundai v Turecku a v minulosti sme ich dodávali aj do závodu Indii,“ uzavrel hovorca spoločnosti Tomáš Potoček.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu