Dopravný podnik mesta Žiliny začína s modernizáciou depa za 29 miliónov eur


Foto: Dopravný podnik mesta Žiliny začína s modernizáciou depa za 29 miliónov eur
Galéria: 3 fotky
Foto: Mesto Žilina

Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ) podpísal s úspešným uchádzačom vo verejnom obstarávaní, spoločnosťou Metrostav Slovakia, zmluvu na výstavbu a modernizáciu údržbovej základne trolejbusov na Kvačalovej ulici.

Cena tohto projektu je takmer 29 miliónov eur, pričom 95 % bude hradených primárne zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu. Realizácia sa začína už v decembri tohto roku.

Celková výstavba a modernizácia bude počas realizácie rozdelená na dve fázy. Výstavba krytých odstavných plôch pre trolejbusy v celkovej hodnote 3 226 837 eur začne v decembri 2023 a ukončí sa v júni 2024. Druhá fáza spočíva vo výstavbe novej haly trolejbusov, rekonštrukcie a modernizácie existujúcich objektov. Jej realizácia sa plánuje v období rokov od 2024 do konca 2025.

Projekt má silný ekologický aspekt. Vzhľadom na jeho rozsah budú všetky spevnené plochy zrealizované ako vodozádržné, všetka povrchová voda bude zachytená v bazéne a následne sa použije na umývanie vozidiel. Každá strecha, ktorá to umožňuje, bude postavená ako zelená tam, kde to nebude možné budú nainštalované slnečné kolektory,“ spresňuje žilinská radnica.

Súčasťou stavby je aj rekonštrukcia inžinierskych sietí, kde bola v 90. rokoch minulého storočia vysadená zeleň. V rámci projektu bol citlivým prístupom navrhnutý výrub stromov a drevín. Na povrchu existujúcich sietí sa nachádza 50 stromov, rôzne kry a dreviny, pre navrhované nové stavby musí uvoľniť miesto v priestore ďalších 33 stromov a 712 m2 krovitého porastu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu