Zasneží cez víkend v Žilinskom kraji? Teploty klesnú pod nulu, výstrahy upozorňujú aj na poľadovicu


Foto: Zasneží cez víkend v Žilinskom kraji? Teploty klesnú pod nulu, výstrahy upozorňujú aj na poľadovicu Foto: freepik.com

Začiatok predĺženého víkendu sprevádzajú dažďové prehánky, mračná a nízke teploty. Ako však bude vyzerať zvyšok voľných dní (18. a 19. november 2023)? Podľa predpovedí meteorológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) by sa mal Žilinský kraj pripraviť na pokles teplôt. Tie by na prelome piatka a soboty mali spadnúť až na nulu a počas víkendovej noci dokonca až pod bod mrazu.

„Koncom týždňa, najmä počas víkendových dní, očakávame v našej oblasti citeľné ochladenie. V priebehu piatka sa bude presúvať z Nemecka cez Alpy až nad Bulharsko a čiernomorskú oblasť tlaková níž. Západne od nás bude veľmi hlboká a prinesie s ochladením aj veterné počasie. Po jej zadnej strane začne od severu prúdiť do strednej Európy studený vzduch,“ vysvetľujú meteorológovia v príspevku na sociálnej sieti.

Pokles teplôt tak bude badateľný už počas dnešného (piatok 17. novembra 2023) večera a potrvá až do nedele. V spojitosti s uvedeným vydal SHMÚ pre väčšinu územia Žilinského kraja výstrahy prvého stupňa pred vetrom na horách, poľadovicou a tvorbou snehových jazykov a závejov. Naozaj sa však dočkáme – pre mnohých vytúženého – sneženia?


„Hranica sneženia bude postupne klesať - predovšetkým v Žilinskom, Prešovskom kraji a na severe Trenčianskeho kraja – do nadmorskej výšky približne 500 m, ojedinele aj nižšie. Podľa predpovede je najvyššia pravdepodobnosť snehových zrážok (plošne aj intenzitou) v náveterných oblastiach Kysúc, Oravy, Liptova a Horného Spiša,“ približuje SHMÚ.

Kvôli kombinácii nízkych teplôt so silným vetrom severných smerov bude na pocit veľmi chladno. Preto sa pred prechádzkou vonku nezabudnite poriadne obliecť a v prípade cestovania autom buďte na cestách mimoriadne opatrní. Pred tvorbou snehových jazykov a závejov meteorológovia vystríhajú Žilinský kraj od piatka 20:00 hod až do soboty rovnakého času. 

Ďalšia výstraha, tentokrát pred poľadovicou, je platná od nasledujúcej polnoci do soboty 10:00 hod. a v rovnakom čase aj počas nedele. Teplota má počas týchto dní klesnúť pod bod mrazu na väčšine územia Slovenska. Studený charakter počasie zmení až prechod teplého frontu na začiatku budúceho týždňa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu