Žilinská nemocnica sa na podporu najmenších bojovníkov odeje do purpurovej farby


Foto: Žilinská nemocnica sa na podporu najmenších bojovníkov odeje do purpurovej farby Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Dátum 17. november sa nám spája predovšetkým s oslavou slobody a demokracie. Vedeli ste však, že v tento deň si každoročne pripomíname aj Svetový deň predčasne narodených detí? Na podporu drobcov narodených pred 37. týždňom tehotnosti pritom nezabúda ani žilinská nemocnica, ktorá sa počas zajtrajšieho dňa, piatka 17. novembra 2023, rozžiari do symbolickej farby.

Od začiatku tohto roka sa v žilinskej nemocnici narodilo 107 predčasniatok, pričom 17 z nich boli dvojičky a najmenšie bábätko vážilo len 960 gramov. Po pôrode sa dostanú do starostlivých rúk tímu na neonatologickej Jednotke intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti o novorodencov, kde sa odbornosť spája s láskavým prístupom.

„Pre našu nemocnicu je veľmi dôležitá podpora predčasne narodených detí a ich rodín. Náš personál sa o bábätká dôkladne stará od narodenia a s láskou ich mnohokrát až po dlhých týždňoch, keď to ich zdravotný stav umožňuje, posiela s rodičmi domov. Celému tímu zdravotníkov i nezdravotníkov patrí preto vďaka za ich starostlivosť a rodičom za ich nekonečnú silu a odhodlanie,“ uviedol riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík.

Zdravotnícke zariadenie na Hornom Považí vyjadrí podporu najmenším bojovníkom a ich rodičom prostredníctvom zafarbenia sa do purpurova. Spolu s ostatnými zdravotníckymi inštitúciami po celom svete sa tak zažiari aj samotná budova žilinskej nemocnice, ale aj nový nápis nad vstupnou bránou.


O náročnosti predčasného pôrodu viac povedala primárka neonatológie Katarína Jackuliaková. „Predčasný pôrod prináša prirodzené obavy a strach matky i celej rodiny. Žiaden z rodičov nechce vidieť svoje dieťatko v inkubátore. V spolupráci s oddelením gynekológie a pôrodníctva pomáhame pri narodení bábätiek už od 28. týždňa tehotnosti. V takom skorom štádiu nie sú úplne vyvinuté všetky orgány a ani samotné bábätko ešte nie je pripravené prísť na svet,“ uviedla Jackuliaková.

Zároveň dodáva, že v ťažkých momentoch nebojuje len personál, ale naopak vyzdvihuje aj silu matky a samotného bábätka. No ako ďalej vysvetľuje, pôrodom sa boj ešte len začína. „V porovnaní s donosenými deťmi sa predčasniatka stretávajú s viacerými zdravotnými problémami. Ani medicína nie je zázračná, no je skvelé, že vďaka moderným technológiám a starostlivosti dnes dokážeme skoro všetky tieto detičky zachrániť,“ uzavrela Jackuliaková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu