Spoznajte jeden zo symbolov Vianoc. Kysucké múzeum pripravilo výstavu betlehemov


Foto: Spoznajte jeden zo symbolov Vianoc. Kysucké múzeum pripravilo výstavu betlehemov Foto: Kysucké múzeum

Jedným zo symbolom Vianoc je aj betlehem. Počas najkrajších sviatkov roka preto nechýba v kostoloch, na námestiach ani v niektorých domácnostiach. Kysucké múzeum preto v priestoroch renesančného Kaštieľa v Radoli pripravilo výstavu K Ježiškovi do Betlema pôjdeme. Tá od 12. novembra 2023 až do 25. februára 2024 predstaví betlehemovú zbierku múzea.

Vystavené exponáty sú vyrobené technikou vyrezávania z dreva, zo šúpolia, zo sadry, vosku, cínu a papiera. „Niektoré z nich budú môcť návštevníci vidieť po prvýkrát,“ informuje múzeum. Najstarším vystavovaným exponátom je betlehem z papiera. Ten vznikol začiatkom 20. storočia a múzeum ho získalo v roku 1986 v Turzovke.

Zdroj: Kysucké múzeum


„Zaujímavý je drevený betlehem, ktorý zhotovil umelecký stolár František Tabaček z Kysuckého Nového Mesta pre svoje deti na Vianoce v roku 1939,“ približuje múzeum vystavené exponáty. Medzi nezvyčajné kúsky môžeme zaradiť voskový betlehem, ktorý múzeum dostalo v roku 2013 do daru od Jarmily Šustekovej, rodáčky z Čadce žijúcej v Slovinsku.

Počas výstavy sú k dispozícii aj tvorivé dielne pre školy. Žiaci si budú môcť vyrobiť vitrážové pohľadnice s ľubovoľným vianočným motívom.

Miesto: Kaštieľ v Radoli
Dátum: 12.11.2023 - 16:00    25.02.2024 - 18:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu