FOTO: Mimoriadna policajná kontrola v Žiline. Policajti pomáhali, edukovali aj pokutovali


FOTO: Mimoriadna policajná kontrola v Žiline. Policajti pomáhali, edukovali aj pokutovali
Galéria: 21 fotiek

V piatok 10. novembra sa na území mesta Žilina uskutočnila osobitná policajná kontrola. Zameraná bola na účastníkov cestnej premávky, teda chodcov, cyklistov a vodičov motorových vozidiel. Jej cieľom bolo pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd s následkami na živote a zdraví.

Kontrolu vykonávalo od popoludňajších až do večerných hodín viacero príslušníkov policajného zboru. Naša redakcia dostala možnosť zúčastniť sa jej na niekoľkých stanovištiach.

Policajti vo vytipovaných lokalitách náhodne zastavovali vodičov, kontrolovali u nich prítomnosť alkoholu v dychu a zároveň edukovali. V prípade cyklistov a chodcov sa zamerali na reflexné prvky a spôsoby prechádzania cez cestu, priechody pre chodcov a pohyb po krajnici.

Našli sa aj nezodpovední

Policajti boli svedkami nezodpovedného správania staršej pani, ktorá sa snažila dobehnúť na trolejbusový spoj na ulici Matice slovenskej. Nesústredila sa pritom na premávku okolo seba, na zastávku bežala cez križovatku a frekventovanú cestu. Prichádzajúci vodiči áut ju našťastie zaregistrovali a to aj napriek tomu, že mala tmavé oblečenie a žiadne reflexné prvky.

Druhé nezodpovedné správanie bolo odhalené u mladistvého chlapca a jeho dospelého kamaráta. Tí sa rozhodli, že prebehnú cez dva priechody pre chodcov na Košickej ulici na červenú. O pár sekúnd sa ich smerom vyrútilo niekoľko áut na zelenú. Obaja sa k hliadke správali arogantne a skúšali aj klamstvá. Cez priechod sa ponáhľali do obchodu kúpiť si hru.

Galéria: 21 fotiek

Preventívnu akciu narušilo odstavené auto

Počas vykonávania kontroly prijali hliadky hlásenie o odstavenom osobnom vozidle, ktoré blokuje frekventovanú cestu prvej triedy č. I/18 pri obci Stráňavy. Obmedzenie ešte viac skomplikovalo už zlú dopravnú situáciu pretrvávajúcu od poobedných hodín. 


Hliadka Okresného dopravného inšpektorátu Žilina sa na miesto vydala s použitím majákov a sirény. Posádke odstaveného auta pomohla s odtlačením za najbližšiu križovatku vzdialenú pár desiatok metrov. Pri odstraňovaní prekážky museli policajti krátkodobo úplne zastaviť premávku. Následne bolo potrebné vodičov usmerňovať, aby nespomaľovali, ale naopak pridali. 

Galéria: 21 fotiek

Počas akcie zistili aj priestupky

Keď sa policajti vracali späť na svoje stanovište, spozorovali niekoľko áut, ktoré sa snažili odbočiť do zákazu na Šibeniciach. Ohľaduplní vodiči, ktorí im chceli umožniť zaradenie na cestu, vyvolali reťazovú reakciu a zastavili celú kolónu. Príslušníci preto vyšli z auta na cestu a motoristom dávali pokyn na zrýchlenie jazdy. Šoféri idúci do zákazu museli z miesta odísť smerom späť k svetelnej križovatke.

Galéria: 21 fotiek

Medzitým sa ďalšia policajná hliadka zaoberala dohľadom nad bezpečnosťou a plynulosťou premávky na vyťaženej križovatke Košická v Žiline. Tam sa viacero vodičov rozhodlo porušovať zákon a cez semafory prechádzali aj na červenú. O pár desiatok metrov ďalej však na nich čakali príslušníci z dopravného inšpektorátu.

Okrem toho, že policajná akcia v mnohých prípadoch splnila svoj účel, zároveň odhalila viacero nezodpovedných účastníkov cestnej premávky a poukázala na rôzne prípady a situácie, ktoré môžu na cestách nastať.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu