FOTO: Stredná škola v Žiline našla využitie pre dažďovú vodu, pri realizácii pomáhali aj žiaci


FOTO: Stredná škola v Žiline našla využitie pre dažďovú vodu, pri realizácii pomáhali aj žiaci
Galéria: 4 fotky
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline sa ako prvá zapojila do projektu, ktorý sa zaoberá využívaním dažďovej vody na školách. Tú sa rozhodli zužitkovať na zavlažovanie ovocných stromov, vysadených kvetov, ako aj pri prevádzkovaní školského skleníka.

„Uvedený projekt je pilotným projektom a sme veľmi radi, že sa ho podarilo zrealizovať práve na našej škole,“ hovorí riaditeľ školy Ľubomír Schvarc. Doplnil, že stavebné úpravy prebiehali od septembra 2022 do júna 2023.

Okrem trenčianskej firmy Horticultural Technology Trading - HTT s. r. o., ktorá s projektom prišla, sa na realizácii aktívne podieľali aj samotní žiaci. Tí pomáhali na výkopových prácach pre rozvod dažďovej vody. Nový systém pre nich bude mať aj edukačný význam, využijú ho najmä študenti odboru sadovnícka a krajinárska tvorba.



Najdrahšiu položku renovácie, ktorou je nádrž na dažďovú vodu dovezená až z Izraela, škola dostala darom. Z vlastných zdrojov investovala do projektu 2 250 eur a vďaka tomu, že mnoho práce vykonala svojpomocne, ešte aj ušetrila.

S výsledkom sa v stredu 8. novembra 2023 oboznámila aj predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Dažďovú vodu označila za dar. „Som rada, že práve naša stredná odborná škola zrealizovala projekt, ktorý ukazuje aj ostatným cestu, ako s dažďovou vodou narábať, aby nám pomáhala zmierňovať mikroklímu v našich mestách,“ hovorí.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu