Reakcia mesta na petíciu Vlčinčiarov: Stromy presadí za vlastné peniaze, parkovanie ostane šikmé


Foto: Reakcia mesta na petíciu Vlčinčiarov: Stromy presadí za vlastné peniaze, parkovanie ostane šikmé

Počas uplynulých mesiacov prebiehala revitalizácia vnútrobloku medzi ulicami Tulská a Slovanská na najväčšom žilinskom sídlisku. Vysadením viacerých stromov a pridaním kontajnerových stojísk na spevnené plochy však klesol počet miest, na ktorých dlhé roky parkovali obyvatelia Vlčiniec. Tí preto pred niekoľkými týždňami spísali petíciu.


„Dostali sme odpoveď z mesta na petíciu k nezmyselnej výsadbe stromov na parkovisku na Slovankej Tulskej. Najbližšie dni sa petičný výbor absolvuje stretnutie s primátorom a poslancami za obvod Vlčince. Veľká vďaka Adrianovi Vavrovi, predsedovi petičného výboru,“ napísal poslanec Karol Haas.

Petícia obsahovala tri samostatné požiadavky, z ktorých mesto uznalo ako opodstatnenú iba jednu. Prvá sa týkala odstránenia nových stojísk pre kontajnery, druhá zas odstránenia vysadených stromov. Občania v treťom bode žiadali, aby bol zachovaný pôvodný spôsob parkovania na uvedených uliciach, namiesto navrhovaného šikmého parkovania.

Samospráva vo svojom stanovisku k petícii opäť zdôraznila, že prerobená plocha pôvodne nebola určená na parkovanie a miestni obyvatelia ju tak využívali len zo zvyku. Revitalizácia vnútrobloku je navyše eurofondový projekt v rámci výzvy zameranej na zvyšovanie podielu zelene a realizáciu vodozádržných opatrení v mestských územiach. Súčasťou výzvy nie je budovanie ani rozširovanie parkovacích miest.


Keďže petícia bola doručená len mesiac pred termínom ukončenia stavebných prác, podľa mesta nebol z časových dôvodov uskutočniteľný žiadny zásah do navrhovaného riešenia projektu. V novembri musí navyše samospráva podať záverečnú žiadosť o finančné prostriedky z eurofondov.

Mesto nepovažuje za opodstatnenú žiadosť o odstránenie stojísk na kontajnery, keďže nádoby na komunálny odpad na mieste stáli aj pred revitalizáciou. Vyhovie však požiadavke o presadenie stromov na iné miesto. To bude možné až po kontrole ukončeného projektu a schválení záverečnej monitorovacej správy. Zmeny však už bude musieť uhradiť mesto z vlastných zdrojov.

„Čo sa týka šikmého parkovania, tak to bolo do projektu upravené z dôvodu menšieho zásahu dlhých vozidiel do komunikácie, ale hlavne z dôvodu rýchlejšieho a bezpečnejšieho zaparkovania a vyparkovania vozidiel. V súčasnosti pri kolmom parkovaní dochádza k spomaľovaniu plynulosti cestnej premávky a zvyšuje sa nebezpečenstvo kolízie a možnosť poškodenia automobilov,“ vysvetlilo mesto neuznanie tretej požiadavky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu