Kysuciam hrozí zahltenie medzinárodnou dopravou. Poliaci dokončia cestu S1 v roku 2025


Foto: Kysuciam hrozí zahltenie medzinárodnou dopravou. Poliaci dokončia cestu S1 v roku 2025

V pondelok 6. novembra sa uskutočnilo ďalšie pracovné stretnutie k dostavbe diaľnice D3 na Kysuciach. Zúčastnila sa ho aj predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Ako uviedla na sociálnej sieti, na stretnutí zhodnotili najmä aktuálny stav dostavby diaľnic a dopady na vývoj dopravy v našom kraji.

„Pripojenie Slovenska na európsku sieť už viac nemôžeme odkladať a rovnako sa musíme zaoberať aj pripojením našich regiónov na národnú sieť,“ zhodnotila predsedníčka kraja. Spresnila, že podľa postupu prác sa očakáva, že v roku 2026 bude na diaľnici D1 sprevádzkovaný tunel Višňové aj úsek Hubová – Ivachnová s tunelom Čebrať.

Na poľskej strane bude rýchlostná cesta S1 dokončená po hranice Slovenska v roku 2025. Na prepojení Baltského a Jadranského mora (medzinárodný TEN-T koridor) tak bude chýbať  iba 23 kilometrov medzi Brodnom a Oščadnicou.


„Práve preto hrozí Kysuciam zahltenie medzinárodnou dopravou. Z tohto dôvodu je dôležité, aby Slovenská republika splnila svoj záväzok voči Európskej únii, našim poľským a českým partnerom, ale najmä obyvateľom Žilinského kraja a dostavala chýbajúci úsek D3 do roku 2030,“ uviedla predsedníčka ŽSK s tým, že podľa aktuálneho priebehu prác je možné stavbu zrealizovať v termíne.

V ďalším bode stretnutia analýzovali, ako sa zmení dopravná situácia v Žilinskom kraji po dokončení diaľnice D3 a úsekov D1. „Aj keď sa to môže zdať predčasné, nie je to tak. Výstavba ciest je časovo náročný proces, ktorý trvá od prípravy po realizáciu niekoľko rokov. Pripravovať sa musíme už dnes,“ doplnila Jurinová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu