Ulicu na Hlinách zrekonštruujú. Zvýšiť chcú počet parkovacích miest aj množstvo zelene


Foto: Ulicu na Hlinách zrekonštruujú. Zvýšiť chcú počet parkovacích miest aj množstvo zelene Foto: coplanuje.zilina.sk

V Žiline plánujú rekonštrukciu ďalšej ulice medzi obytnými domami. Mesto dostalo koncom októbra faktúru za vytvorenie projektovej dokumentácie na úpravu Bajzovej ulice, ktorá má priniesť viac parkovacích miest a zároveň zvýšiť podiel zelene v lokalite.

Bajzova ulica sa nachádza na sídlisku Hliny VI, vedie pomedzi paneláky a popri predajni Lidl či pivárni Máj. Dostanete sa na ňu odbočením z Obvodovej a Poľnej ulice. Vozovka na nej však nie je v najlepšom stave a po dažďoch tu často ostáva stáť voda. Vo večerných hodinách je problémom aj parkovanie.


Samospráva chce rekonštrukciou cesty a priľahlých chodníkov dosiahnuť nielen zvýšenie počtu parkovacích miest, ale aj lepšie odvádzanie zrážkových vôd a zároveň zadržiavanie vody v pôde a zeleni.


Ako možné riešenia vidí osadenie klietkových stojísk pre kontajnery, ktoré budú porastené popínavou zeleňou, spádovanie chodníkov smerom do zelene, použitie vsakovacej dlažby či celkové zvýšenie podielu zelene. Mesto počíta aj s možnou prekládkou inžinierskych sietí.

„Na automobilových komunikáciách treba zachovať obojsmernú premávku, parkovanie riešiť prioritne ako kolmé (podľa priestorových a majetkovoprávnych možností),“ uvádza zmluva o dielo so spoločnosťou DAQE Slovakia, s. r. o.

Spomínaná firma má zhotoviť projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie a inžiniersku činnosť. Okrem toho sa zaviazala vykonávať odborný autorský dohľad nad stavbou. Za tieto služby zaplatí mesto celkovo 36-tisíc eur s DPH. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu