FOTO: Obloha nad Žilinou sa rozžiarila na červeno. Internetom sa šírila panika o konci sveta


FOTO: Obloha nad Žilinou sa rozžiarila na červeno. Internetom sa šírila panika o konci sveta
Galéria: 22 fotiek
Foto: Tomáš Kozel fotografia

Počas uplynulého víkendu mohli aj obyvatelia Žilinského kraja priamo zo svojich okien sledovať pre našu zemepisnú šírku neobvyklý jav. Oblohu totiž presvetlila výrazná polárna žiara, ktorá prechádzala od červenej cez fialovú až po modrozelenú farbu.

Zatiaľ čo väčšina ľudí v sobotu 4. a v nedeľu 5. novembra nadšene pozorovala toto nebeské divadlo, niektorí sa rozhodli šíriť na sociálnych sieťach paniku a dezinformácie o konci Slovenska či dokonca celého sveta. Potvrdzovať to mala práve prevládajúca červená farba svetla na oblohe. Na tento Hoax upozornila aj polícia.

Dôvodom polárnej žiary bola podľa portálu imeteo.sk v skutočnosti silnejšia geomagnetická búrka. Nabité častice uvoľnené zo Slnka narazili na atmosféru Zeme, kde reakciou s molekulami plynov vytvorili jedinečnú svetelnú šou.



Farba svetla, ktoré môžete na oblohe vidieť, závisí od druhu molekúl v atmosfére a výšky, kde sa stretnú s elektricky nabitými časticami zo Slnka. Najbežnejšia je pritom zelená farba, ktorá vznikne po strete elektrónov s atómami kyslíka vo výške približne 100 kilometrov nad zemou.

V nižších vrstvách atmosféry môže dôjsť reakciou elektrónov s dusíkom k vytvoreniu modrého svetla. Červená farba vzniká najvyššie, a to medzi 150 a 300 kilometrami. Zo Slovenska je najlepšie viditeľná práve táto najvzdialenejšia polárna žiara.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu