Žilinský kraj dnes potrápi vietor aj hustý dážď, meteorológovia vydali výstrahu


Foto: Žilinský kraj dnes potrápi vietor aj hustý dážď, meteorológovia vydali výstrahu Foto: Údržba mesta Kysucké Nové Mesto

Obyvateľov Žilinského kraja opäť trápi nepriaznivé počasie, ktoré spôsobuje obmedzenia v podobe zablokovaných ciest popadanými stromami či výpadkami elektriny. Od štvrtku 2. novembra fúka silný vietor, počas piatku sa k nemu pridajú aj dažde. 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal viaceré výstrahy. Tie platia vo všetkých okresoch kraja, pričom niekde majú iba najnižší prvý a inde zasa druhý stupeň. 

Výstraha pred vetrom platí do 3. novembra 12:00 hod. Podľa meteorológov sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 12 až 16 metrov za sekundu (45 až 60 km/h) alebo krátkodobo (v nárazoch) až 85 kilometrov za hodinu.

V niektorých oblastiach Oravy môže fúkať o niečo silnejšie a to až rýchlosťou 105 km/h. Pre okresy Námestovo a Tvrdošín preto vydali meteorológovia výstrahu 2. stupňa.

„Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ spresňuje SHMÚ.


Na horách platí 2. stupeň výstrahy

Výstraha pred silným vetrom platí aj na horách. Tam však môže dosiahnuť v polohách nad 800 metrov rýchlosť aj 160 kilometrov za hodinu. Takáto rýchlosť vetra sa pripisuje silnej až mohutnej víchrici.

Meteorologická výstraha 2. stupňa pred vetrom na horách platí pre okresy Žiliny, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Dolný Kubín a Tvrdošín.

V Žiline môže poriadne zapršať

Vo štvrtok 2. novembra o 22:00 hod. vstúpila do platnosti výstraha pred dažďom. Tá má platnosť pre okres Žilina a trvá až do 18:00 hod. dnešného dňa. Očakávaný úhrn zrážok môže byť pritom 35 až 50 milimetrov.

„Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varujú meteorológovia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu