Križovatka pri Fackárni je dejiskom viacerých nehôd. Bezpečnostné prvky tam sú, no vodiči ich ignorujú


Foto: Križovatka pri Fackárni je dejiskom viacerých nehôd. Bezpečnostné prvky tam sú, no vodiči ich ignorujú

Už viac ako týždeň ubehol od dopravnej nehody, pri ktorej sa vážne zranil iba 18-ročný Adam Belko zo Žiliny. Ten prechádzal na motocykli križovatkou „Pri Fackárni“, kde mu vodič oprotiidúceho auta nedal prednosť.

Mladíkovi zachránila život štvorica mužov, ktorá bola doslova v správnom čase na správnom mieste. Stovky ľudí však pomáhajú aj naďalej. Do nemocnice prichádzajú darovať krv alebo finančne prispievajú na rehabilitácie, ktoré bude Adam po množstve operácií potrebovať. Všetky informácie o možnostiach pomoci sú zhrnuté aj na webstránke www.prayforbelo.sk. 

Dopravná nehoda je však len jednou z mnohých, ktoré sa stali na frekventovanej križovatke v mestskej časti Závodie. Tá si pamätá už viacero incidentov, pre ktorí ju aj skúsení motoristi považujú za nebezpečnú. 

„Celá tá križovatka je zle riešená. Šoféri tam jazdia ako zmyslov zbavení, nehody sú tam každú chvíľu. V smere z Banovej je veľmi zlý výhľad, z Hájika idú z kopca vyššou rýchlosťou ako majú. Človek má čo robiť, aby včas zareagoval. Navyše priechod pre chodcov je v zákrute,“ uvádza jeden z nich. 

Riešením by mohlo byť vybudovanie kruhového objazdu, ktorý žilinská krajská samospráva ako správca cesty plánovala zrealizovať už v roku 2018. K výstavbe bola už aj vypracovaná štúdia, no zámer sa nakoniec nepodarilo zrealizovať z dôvodu stiesnených priestorových pomerov.


„Aj po prípadnej asanácii dvoch rodinných domov v tesnej blízkosti križovatky, nie je možné vybudovať okružnú križovatku, ktorá by umožňovala prejazd kĺbových trolejbusov DPMŽ. Situáciu je možné vyriešiť iba odklonením dopravy z tejto križovatky, po novovybudovanej komunikácii,“ vysvetlila hovorkyňa krajskej samosprávy Eva Lacová. 

Župa preto v tejto križovatke vykonala iné kroky pre zvýšenie bezpečnosti. Prvým bolo zníženie rýchlosti na 30 km/h osadením trvalého zvislého dopravného značenia na najvyťaženejšej vetve križovatky, ktorú tvorí Hôrecká cesta a ulica Juraja Závodského. V križovatke taktiež osadili zrkadlá, aby zlepšili rozhľadové pomery, výhľadu však naďalej bránia rodinné domy.

Zároveň tam pribudlo aj vodorovné dopravné značenie, ktoré zlepšilo radenie v križovatke. Autám, ktoré idú z Ulice Juraja Závodského rovno na Ulicu oslobodenia, alebo doľava na Ulicu Žitnú, umožnilo zájsť viac do stredu križovatky, aby neblokovali autá odbočujúce vpravo na Hôreckú cestu.

Ani tieto bezpečnostné prvky si však nedokážu poradiť s vodičmi, ktorí dopravné značenie nerešpektujú. To bolo v konečnom dôsledku aj dôvodom, pre ktorý sa mladý Adam lieči v nemocnici.

Polícia preto aj v tejto súvislosti žiada všetkých motoristov, aby sa na cestách správali disciplínovane a ohľaduplne. Ich bezpečnosť totiž závisí od všetkých účastníkov cestnej premávky. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu