VIDEO: Skládka odpadu na Liptove je takmer plná. Do rozšírenia plánujú investovať pol milióna eur


Foto: VIDEO: Skládka odpadu na Liptove je takmer plná. Do rozšírenia plánujú investovať pol milióna eur Foto: TV Liptovský Hrádok

Kapacita skládky tuhého komunálneho odpadu v Liptovskom Hrádku sa blíži ku koncu. Mesto sa preto rozhodlo situáciu riešiť a v najbližších mesiacoch plánuje dobudovať štvrtú kazetu za viac ako pol milióna eur. 

Skládka v priestore Žadovica je prevádzkovaná už 20 rokov. Tvoria ju tri kazety, z ktorých dve sú už naplnené a postupne sa uzatvárajú a rekultivujú podľa schváleného projektu. Keď sa naplní konečná kapacita skládky, mesto pristúpi k vybudovaniu štvrtej kazety. 

Stavenisko je už v tejto chvíli odovzdané a zamestnanci spoločnosti ViOn začali so stavebnými prácami na 1. etape rekonštrukcie, ktorej cena sa vyšplhala na 670-tisíc eur. Štvrtá kazeta by však nemala zaberať žiadny nový priestor, preto samospráva pristúpila najprv k rekultivácii skládky. 

„Vytvoria sa tesniace bariéry, drenážne vrstvy a nasledovať bude zavezenie zeminou, zakrytie fóliou, navezenie pokrývnej vrstvy a zatrávnenie. Uzatvorená skládka bude vyzerať ako iný prírodný kopec,“ uviedol Ján Hečlo, hlavný referent skládky. 


Mesto Liptovský Hrádok o problematike podrobnejšie informovalo prostredníctvom nasledujúcej reportáže:



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu