Sú hotové, no využívať ich nemôžeme. Výťahy na stanici v Žiline spustia až po dokončení podchodu


  • Redakcia
  • 22 január 2024, 11:50
  •  
Foto: Sú hotové, no využívať ich nemôžeme. Výťahy na stanici v Žiline spustia až po dokončení podchodu

Sú hotové, no využívať ich budeme až o dva roky. Príbeh výťahov na žilinskej železničnej stanici sa začal písať ešte začiatkom tohto roka. Investor vtedy prisľúbil ich dokončenie do konca mája, napriek tomu však ani v novembri stále nie sú spustené.

To najviac prekáža najmä starým ľuďom, mamičkám s kočíkom i ľuďom na vozíku. Po uzavretí podjazdu Kysucká je totiž bezbariérový prístup riešený len drevenou a kovovou konštrukciou na oboch stranách podchodu. K úplnej bezbariérovosti žilinskej stanice navyše ostáva vyriešiť aj výškový prechod pod 1. nástupišťom na mieste, kde sa nachádza svetelná tabuľa s odchodmi vlakov.

Stavebné práce na výťahoch prebiehali počas leta s miernym omeškaním, ktoré vzniklo kvôli prepracovávaniu projektovej dokumentácie. Problémom bolo nedoriešené prestrešenie medzi starou časťou zastrešenia podchodu pod Hviezdoslavovou ulicou a výťahovou šachtou. Prispelo k tomu i to, že sa investor rozhodol použiť namiesto výťahu s jednostranným nástupom priechodnú kabínu.

Výstavba výťahov bola technologicky ukončená k 3. júlu 2023 zo strany od ulice Uhoľná a 4. augusta 2023 zo strany od ulice Národná. Ako informovali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), prebehli na nich už aj montážne i úradné skúšky a sú pripravené na uvedenie do užívania.

Ich budúcim správcom je však Mesto Žilina, pretože podľa slov zhotoviteľa ich účel nebude z hľadiska využitia v priamej súvislosti so železničnou dopravnou cestou. Preto musia stavbu najskôr odovzdať samospráve a až potom môžu byť uvedené do užívania. To sa zatiaľ nestalo. 


„K oneskoreniu preberacieho konania prichádza z dôvodu stále prebiehajúcich prác v podchode, vrátane výstavby prestrešenia, dláždenia podláh, či realizácie obkladov. Po dokončení týchto prác budú práce prevzaté mestom Žilina a sprístupnené verejnosti,“ uviedla Katarína Gazdíková z komunikačného odboru Mestského úradu Žilina. 

Práce na obkladoch a dlažbe tubusu podchodu prebiehajú od začiatku novembra. Potom sa dokončia schodiská, vybavenie podchodu a montáž osvetlenia. Ukončenie prác na prvej etape (od 3. nástupišťa po ulicu Uhoľná) železničiari predpokladajú do 31. mája 2024. Druhá etapa (komplet podchod) by mala byť ukončená do konca septembra 2025. 

Uvedené termíny naznačujú, že novovybudované výťahy verejnosť tak skoro využívať nebude.



Chceme vás informovať o tom, čo vás zaujíma a trápi.
Aj tento článok vznikol na podnet čitateľov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu