Stredoškolákovi Adamovi zachránila život štvorica mužov. Po nehode mu zastavili masívne krvácanie škrtidlom


Foto: Stredoškolákovi Adamovi zachránila život štvorica mužov. Po nehode mu zastavili masívne krvácanie škrtidlom

Len 18-ročný účastník vážnej piatkovej (20. októbra 2023) nehody v Žiline je stále v kritickom stave. Mladého motocyklistu Adama Belka zrazilo v mestskej časti Závodie osobné auto, teraz v nemocnici s pomocou zdravotníkov bojuje o život. Stredoškolák má za sebou už niekoľko operácií, pričom podľa slov chlapcovej mamy si dnes statočne počínal aj počas ďalšieho zákroku v oblasti panvy. Cesta k uzdraveniu je však ešte stále dlhá. 

Mladík je naďalej v umelom spánku a ako sme informovali v predošlom článku, kvôli rozsiahlym zraneniam potrebuje množstvo krvi. Po zverejnených prosbách o darovanie krvi Slováci preukázali veľkú solidaritu. Termíny v žilinskom odbernom centre Národnej transfúznej služby sa rýchlo zaplnili, pričom v pondelok prišli vzácnu tekutinu pre chlapca darovať desiatky ľudí. Počet záujemcov je však vysoký aj v nasledujúcich dňoch.

Na výzvu pritom zareagovali aj v okolitých mestách a do organizovania odberu krvi sa zapojila aj stredná škola, ktorú mladík navštevuje. Inú formu pomoci zase zvolili tí, ktorí krv z rôznych dôvodov darovať nemôžu. Stovky ľudí venujú rodine aj samotnému bojovníkovi slová útechy a podpory. Chlapcova mama ich prijíma s veľkou vďakou, tú však vyjadrila aj štvorici mužov, ktorí pri záchrane Adamovho života zohrali významnú rolu.

„Chcela by som stretnúť a poďakovať sa štyrom ľudom, ktorí boli na mieste nehody ako prví a Adamovi poskytli predlekársku pomoc. Keďže Adam mal masívne krvácanie, bez pomoci týchto osôb by už nebol medzi nami. Patrí im klobúk dole a poklona,“ vyjadrila sa verejne mama zraneného motocyklistu.


Chlapcovi mali po nehode v osobnom voľne pomôcť dvaja príslušníci Pohotovostnej motorizovanej jednotky (PMJ), jeden z Pohotovostného policajného útvaru (PPÚ) a ešte ďalšia osoba, o ktorej nie sú známe bližšie informácie. Po kolízii promptne nasadili zranenému Adamovi na nohu špeciálne škrtidlo, čím zastavili masívne krvácanie a zachránili tak nielen jeho končatinu, ale aj celý život.

Hlavným vinníkom nehody má byť 28-ročný mestský policajt v zácviku, ktorý nedal mladému motocyklistovi prednosť a v súčasnosti čelí obvineniu pre prečin ublíženia na zdraví. Podľa aktuálnych informácií bol mužovi zároveň zadržaný vodičský preukaz. K záverečným skúškam a následnému nástupu do služby sa tak už podľa všetkého nedostane.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu