Budatínsky rínok so zaujímavým programom a rekordnou návštevnosťou


Foto: Budatínsky rínok so zaujímavým programom a rekordnou návštevnosťou
Galéria: 4 fotky
Považské múzeum v Žiline uzatvorilo sezónu veľkými podujatiami vo svojich dvoch najväčších expozíciách – v areáli Budatínskeho hradu a na hrade Strečno.

Podujatia Budatínsky rínok sa v sobotu 24. októbra 2015 zúčastnilo 2370 platiacich návštevníkov, 250 účinkujúcich a hostí, remeslá predvádzalo a v stánkoch sa prezentovalo asi 60 remeselníkov, medzi nimi drotári, pekári, garbiari, medovnikári, šperkári, čipkári a mnohí ďalší. Prítomní boli aj výrobcovia zvonov, valašiek, drevených hračiek, prírodných mydiel, keramiky, orientálneho i háčkovaného oblečenia. Návštevníci si mohli pochutiť na výbornom občerstvení, pečených oblátkach, pečených gaštanoch, kráľovských trdelníkoch, varenom víne, medovine, či horúcom kubánskom rume s vaječným koňakom alebo horúcej čokoláde so šľahačkou. „K rekordnej návštevnosti tohto podujatia prispelo určite nádherné počasie, vďaka ktorému sme mohli zrealizovať všetko tak, ako sme si naplánovali. Spokojnosť na tvárach návštevníkov je nám veľkým zadosťučinením za všetku námahu vloženú do organizácie a prípravy podujatia Budatínsky rínok,“ uviedla Zuzana Kmeťová, riaditeľka Považského múzea v Žiline poverená vedením.

Divadlo či drôtovanie v podaní hokejistov


Pre návštevníkov tento rok na rínku pripravili organizátori nielen bohatý kultúrny program na hlavnom pódiu, ale aj množstvo atrakcií a možností, ako stráviť nádherný jesenný deň v areáli Budatínskeho hradu. „Veľký záujem bol o workshop o praní a žehlení, ktorý súvisel s výstavou Aby biela bielou bola v podkroví hradnej veže. Zaujímavou atrakciou boli aj ukážky hasičskej techniky a hasičských áut Dobrovoľného hasičského zboru z Hliníka nad Váhom. Deti zaujala najmä interaktívna tanečná škola pripravená s Detským folklórnym súborom Cipovička. Medzi ďalšie atrakcie pre deti patrili hry s dobovými historickými hračkami, skákací hrad, maľovanie na tvár, lukostreľba s Cechom Terra de Selinan, mládež a dospelých upútalo kočovné divadlo predstavujúce v parku legendu o zamurovanej Kataríne,“ povedala kultúrna manažérka PMZA Andrea Lukácsová. Program pre dospelých úspešne zavŕšil Klub vojenskej histórie Slovensko s poľnou nemocnicou a ukážkami dobových zbraní a bojov.

Súčasťou podujatia bolo slávnostné uvedenie knihy „Kelti. Veľká kniha o Keltoch v Žilinskom kraji“ do života, ktorú predstavil riaditeľ Kysuckého múzea v Čadci Miloš Jesenský. Na rínku bolo možné knihu si aj priamo zakúpiť. Oživením podujatia bolo netradičné spojenie drotárstva a športu, konkrétne žilinského hokeja. „Budatínskeho rínka sa zúčastnili piati hokejisti MsHK DOXXbet Žilina – Milan Drevenák, Matej Valášek, Václav Stupka, Tomáš Tomek a Jakub Drábek, – ktorých úlohou bolo udrôtovať podľa predlohy hokejku, pričom Tomáš Tomek brankársku. Skvelým a jedinečným výtvorom zatienil spoluhráčov Vašo Stupka. Chalani drôtovali hokejky aj spolu s návštevníkmi a odmenou pre najšikovnejších boli ročná permanentka na zápasy Tipsport ligy, tričká a minidresík,“ doplnil PR manažér MsHK Žilina Dávid Švec.

Na hlavnom pódiu sa počas rínka predstavilo žilinské Divadlo zo šuflíka s predstavením O zlatej rybke, DFS Cipovička a Spievanky, folklórny súbor Nadzieja z poľského partnerského mesta Strumień, Dychová hudba Fatranka, FS Váh z Púchova, rockové kapely Bod omylu a Šleha. Pre všetkých záujemcov boli otvorené aj dvere odbornej knižnice Považského múzea či výstava cudzokrajného hmyzu so živými exponátmi Exotická krása.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PMZA