Silný vietor dal do pohotovosti hasičov aj energetikov. Viac ako tisíc domácností na Orave je bez elektriny


Foto: Silný vietor dal do pohotovosti hasičov aj energetikov. Viac ako tisíc domácností na Orave je bez elektriny Foto: Facebook/HaZZ

Poveternostná situácia na Slovensku si za uplynulý deň vyžiadala až 85 výjazdov Hasičského a záchranného zboru. V Žilinskom kraji zasahovali až 17-krát, ich pomoc bola potrebná najmä pri odstraňovaní popadaných a naklonených stromov z ciest a zabezpečení budov po poškodení striech.

Najkritickejšia situácia vznikla na Orave, kde vyvrátené stromy skončili na vzdušnom vedení vysokého napätia. Ako informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš, stalo sa tak medzi obcami Oravice a Vitanová, problémy evidovali aj v Oravskej Lesnej. 

„Došlo k výpadku elektriny. Momentálne situáciu riešime pomocou piliarov, ktorí odstraňujú popadané stromy,“ priblížil Gejdoš s tým, že následne nastúpia elektrikári, ktorí budú postupne naprávať škody a obnovovať dodávku elektriny.

Doteraz bolo podľa hovorcu mimo prevádzky 17 distribučných trafostaníc, čo je viac ako tisíc odberných miesť. V Oravskej Lesnej sa už podarilo obnoviť dodávku elektriny, v Oraviciach a Vitanovej si na ňu počkajú ešte niekoľko hodín. 

Slovenský hydrometeorologický ústav v súvislosti s poveternostno usituáciou upozornil, že vo viacerých okresoch Žilinského kraja sa môže na horách vyskytnúť silná až mohutná víchrica. Vydal výstrahu druhého stupňa. S víchricou na horách treba podľa meteorológov preto počítať aj počas dnešného dňa. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu