Exotické objednávky Slovákov: Po kaktusovej káve dorazili do Žiliny aj remienky z chránených plazov


Foto: Exotické objednávky Slovákov: Po kaktusovej káve dorazili do Žiliny aj remienky z chránených plazov Foto: Vľavo: financnasprava.sk/ Vpravo: ilustračné/pixabay.com

Len pred mesiacom zadržali na žilinskej vyclievacej pošte balík z Thajska, v ktorom sa ukrývali stovky balení kávy s kaktusovým extraktom. Tie si príjemca z Rajeckých Teplíc napokon nemohol prebrať, chýbali mu totiž potrebné povolenia. Podobná situácia sa odohrala aj v októbri.

Na sever Slovenska tentokrát dorazila ďalšia zásielka, pri ktorej dovoze platia sprísnené opatrenia. Nachádzali sa v nej remienky na hodinky z kože krokodíla a varana, teda z plazov zaradených medzi chránené zvieratá.

„Jeden pár remienkov pochádzal z exemplára radu krokodílov a ďalší z druhov rodu varana. Oba sú zaradené do prílohy tzv. Dohovoru CITES, kde sú uvedené rastliny a živočíchy, s ktorými je obchod regulovaný a pri dovoze podliehajú takým obmedzeniam, aby nedošlo k ich vyhubeniu,“ uviedla hovorkyňa Colného úradu Žilina Božena Chríbiková.


Ako ďalej spresnila, zásielka putovala do Slovenskej republiky až zo Singapuru. Výrobok z ázijskej krajiny zaujal muža z obce Beluša nachádzajúcej sa v púchovskom okrese. Ten remienky objavil na internetovom obchode.

„Adresát mal ku koženým remienkom predložiť platné povolenia, no tými nedisponoval, kvôli čomu mu nebolo možné zásielku prepustiť. Pribudnú tak k doterajším dvom, ktoré v minulosti už na vyclievacej pošte zaistili,“ doplnila na záver Chríbiková a spresnila, že ďalšie spomínané výrobky prišli do našej krajiny z Veľkej Británie. Tam ich zhotovili z kože chránených aligátorov.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu