Do Žilinského kraja mieri víchrica Wolfgang. Prináša nebezpečný vietor a vysoké teploty


Foto: Do Žilinského kraja mieri víchrica Wolfgang. Prináša nebezpečný vietor a vysoké teploty Foto: Ilustračné foto

Na Európu sa smerom od Atlantického oceánu aktuálne ženie výrazná tlaková níž. Víchrica s pôvodným menom Aline, ktorú nemeckí meteorológovia premenovali na Wolfganga, zasiahne v najbližších hodinách aj Žilinský kraj.

Tlaková níž podľa odborníkov z portálu imeteo.sk postupuje pomaly, počasie bude preto ovplyvňovať niekoľko dní. Zatiaľ čo dnes platia v Žilinskom kraji iba výstrahy 1. stupňa pred vetrom na horách, v piatok a sobotu sa k nim pridajú aj varovania pred nárazovým vetrom v mestách a obciach. Stupeň výstrahy sa v horských oblastiach zvýši na druhý.

Na silný vietor, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu (65 až 85 kilometrov za hodinu), by sa mali pripraviť najmä obyvatelia okresov Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Liptovský Mikuláš.

„Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav.



Vo výškach nad 1 500 metrov nad morom môže fúkať vietor s nárazovou rýchlosťou 38 až 44 metrov za sekundu (135 až 160 kilometrov za hodinu), čo je klasifikované ako silná až mohutná víchrica. Meteorológovia preto neodporúčajú aktivity v horách, akými je turistika či horolezectvo.

„Okrem silného vetra však zajtra na našom území pocítime aj niečo naozaj nezvyčajné. Po okraji rozsiahlej tlakovej níže Wolfgang sa do našej oblasti zintenzívni príliv veľmi teplého vzduchu od juhozápadu, a tak bude síce veterno, ale aj mimoriadne teplo,“ napísal Peter Minárik z portálu imeteo.sk.

Počas najbližších dvoch dní má byť v Žiline približne 18 až 23 °C, táto teplota pritom neklesne ani v noci z piatka 20. októbra na sobotu 21. októbra. Teplo môže na naše územie priniesť aj búrky.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu