Liptovské múzeum hľadá nového riaditeľa. Predošlý porušil etický kódex, ľuďom dlhuje tisíce eur


Foto: Liptovské múzeum hľadá nového riaditeľa. Predošlý porušil etický kódex, ľuďom dlhuje tisíce eur Foto: Visit Liptov

Žilinský samosprávny kraj vyhlásil výberové konanie na pozíciu riaditeľa Liptovského múzea v Ružomberku. Vedením inštitúcie je momentálne poverený historik Rastislav Molda potom, ako bývalý riaditeľ Michal Kovačic porušil etický kódex zamestnanca župy. 

Víťazný uchádzač by mal nastúpiť od 1. januára budúceho roka. Zo zverejnených podkladov vyplýva, že uchádzači musia mať ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Študijné zameranie na oblasť kultúry a cestovného ruchu je výhodou. Kraj požaduje päťročnú odbornú prax a trojročnú riadiacu prax. Termín na podanie žiadosti je do 23. októbra.

Michal Kovačic skončil vo funkcii v apríli minulého roka. Odvolali ho krajskí poslanci na návrh predsedníčky Eriky Jurinovej, ktorý odobrila aj etická komisia.

Porušenie etického kódexu súviselo najmä s medializovanými informáciami okolo jeho podnikania v súkromnej cestovnej kancelárii a nevrátenými zálohami za zájazdy v čase, keď spoločnosť viedol. Dlžná suma sa mala vyšplhať až na 100-tisíc eur.


Na riaditeľa pribúdali sťažnosti aj zo strany kolegov z Liptovského múzea. Služobné auto mal podľa nich využívať aj na súkromné účely, rovnako mal bezplatne využiť aj viaceré objekty v správe múzea. V múzeu preto od júla do septembra urobil kontrolu Útvar hlavného kontrolóra ŽSK.

Ako uviedla hovorkyňa krajskej samosprávy Eva Lacová, pri celkovom počte 44 kontrolných zistení prisúdili do priamej zodpovednosti bývalého riaditeľa organizácie až 18 z nich.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu