Žilinská kultúrna obec protestuje proti vymenovaniu T. Tarabu za ministra kultúry. Ten tvrdí, že ním nebude


Foto: Žilinská kultúrna obec protestuje proti vymenovaniu T. Tarabu za ministra kultúry. Ten tvrdí, že ním nebude Foto: Vľavo: Facebook/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS; Vpravo: novasynagoga.sk

Kultúrna obec na Slovensku sa búri. Dôvodom je to, že v spojitosti s výberom ministra kultúry novej vlády sa často skloňuje meno poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Tomáša Tarabu. Aj keď táto informácia nebola potvrdená, na internete už na podnet umelcov a kultúrnych zamestnancov vznikla petícia, ktorú dosiaľ podpísalo už viac ako 8-tisíc osôb.

„Rešpektujeme výsledok demokratických volieb i právo víťazov zložiť novú vládu. No v žiadnom prípade nesúhlasíme s tým, aby rezort kultúry viedol človek, ktorý sa len pred pár rokmi dostal do parlamentu na kandidátke fašistickej Ľudovej strany Naše Slovensko,“ vysvetľujú svoj postoj signatári petície.

Tí okrem politického smerovania vyčítajú Tarabovi nedostatok profesijných skúseností v oblasti kultúry. Svojimi podpismi preto vyzývajú predstaviteľov nastupujúcej vlády, aby výber prehodnotili a zároveň apelujú na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby spomínaného poslanca do navrhovanej funkcie nevymenovala.

V tichosti pritom nezostáva ani Žilina. Medzi hlavnými signatármi sa totiž objavilo aj meno Mareka Adamova, ktorý je riaditeľom významných kultúrnych inštitúcií v krajskom meste na severe Slovenska. „Sú pred nami štyri roky protestov a petícií. Toto je prvá z nich. Ďakujeme za podporu. Nekultúrnosť nemôže vládnuť v kultúrnej obci,“ uviedlo na sociálnej sieti vedenie Novej synagógy.


K petícii sa pritom vyjadril aj samotný Tomáš Taraba. „Všetkým umelcom Progresívneho Slovenska, ktorí sú roky nacicnutí na štátne financie a realizujú svoju kaviarenskú kultúru na úkor rozvoja ľudovej a národnej kultúry odkazujem, že informácia, že mám byť ministrom kultúry je ich čistý hoax,“ tvrdí na svojom Facebooku Taraba a ironicky dodáva, že kvôli „vystrašenej“ skupinke ľudí by mal svoj záujem o rezort kultúry prehodnotiť.

O pár hodín neskôr dodal aj to, že „urobí všetko pre to, (...), aby boli prijaté také zmeny zákonov, že kultúra bude vrátená Slovákom“. S pribúdajúcimi vyjadreniami poslanca Tarabu však tiež narastá počet podpisov protestujúcich Slovákov. Napriek tomu si však na informáciu, kto napokon ministerstvo kultúry povedie, budeme musieť ešte počkať.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu