Zneužíva autobusových dopravcov? Podnikateľa pôsobiaceho v Žilinskom kraji rieši protimonopolný úrad


Foto: Zneužíva autobusových dopravcov? Podnikateľa pôsobiaceho v Žilinskom kraji rieši protimonopolný úrad Foto: antimon.gov.sk

Protimonopolný úrad Slovenskej republiky (PMÚ) začal 6. októbra 2023 správne konanie voči podnikateľovi pôsobiacemu v oblasti poskytovania služieb súvisiacich s užívaním autobusových staníc v Žilinskom samosprávnom kraji. Ako informuje na svojej oficiálnej webovej stránke, existujú totiž indície, že by mohol zneužívať svoje dominantné postavenie na trhu.

„Správne konanie začal PMÚ v nadväznosti na vykonané prešetrovanie, v rámci ktorého nadobudol podozrenie, že dotknutý podnikateľ by mohol uplatňovať voči autobusovým dopravcom neprimerane vysoký poplatok za používanie autobusovej stanice účtovaný za každý autobusový spoj,“ vysvetľuje PMÚ.

Nekalé praktiky v tejto oblasti pritom monopolný úrad nerieši prvýkrát. Správne konanie z vlastného podnetu viedol aj vo februári tohto roka. V prípade, že sa potvrdí porušenie zákona o ochrane hospodárskej súťaže, pokuta pre podnikateľa môže dosiahnuť až 10 percent z celosvetového obratu za predchádzajúce účtovné obdobie.

Dovtedy však protimonopolný úrad pripomína dôležitú skutočnosť a to, že začatie správneho konania ešte neznamená, že došlo k porušeniu súťažných pravidiel, ani neprejudikuje konečné rozhodnutie PMÚ v tejto veci.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu