Obyvatelia Liptova našli zraneného výra a vydru. Obe zvieratká skončili v rehabilitačnej stanici


Foto: Obyvatelia Liptova našli zraneného výra a vydru. Obe zvieratká skončili v rehabilitačnej stanici Foto: Vľavo: Facebook/Tatranský národný park, vpravo: pixabay.com

Obyvatelia regiónu Liptov objavili počas uplynulého víkendu dva zranené živočíchy, ktoré potrebovali pomoc odborníkov. Informoval o tom Tatranský národný park prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti.

V obci Liptovská Sielnica sedel pri ceste samček výra skalného. Všimol si ho miestny obyvateľ, ktorý okamžite kontaktoval Správu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici na pohotovostnom čísle +421 911 485 280. Sovu s najvyššou pravdepodobnosťou zachytilo prechádzajúce vozidlo.

„Dalo sa tak usúdiť podľa toho, že bezradne sedel vedľa cesty, bol apatický a nechal sa bez akýchkoľvek protestov poľahky chytiť. Dobrou správou je, že po prenesení do voliéry nepohrdol potravou, ba dokonca začal lietať, hoci trošku kríval. Kým sa nezotaví, ostane u nás. Veríme, že nepotrvá dlho a budeme ho môcť vypustiť na miesto, kde hniezdi,“ priblížil Tatranský národný park.



Výr bol premiestnený do rehabilitačnej stanice Správy Tatranského národného parku v Liptovskom Mikuláši. Na rovnakom mieste skončila aj vydra riečna, ktorú odchytili na parkovisku pri akvaparku Bešeňová. Keď sa jej ochranári pokúšali pomôcť, pôvodne apatické zviera nazbieralo energiu a ukrylo sa pod kapotu jedného zo stojacich automobilov.

„Keď ju majiteľka otvorila, vydra si spokojne hovela na motore. Jej stav si však vyžadoval prevoz do rúk odborníkov. Teraz ju čaká niekoľkodňová rekonvalescencia a po nej nájde svoj nový domov zrejme vo vodách Liptovskej Mary,“ doplnil Tatranský národný park.

Zamestnanci parku ďakujú všetkým, ktorí pomáhajú chrániť prírodu a zvieratká. Pokiaľ niekedy nájdete zraneného živočícha, odporúčajú postupovať podľa TOHTO návodu na ich webe.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu