FOTO: Detské ihrisko v žilinskom lesoparku rozryli diviaky. Mesto nemá účinné riešenie


FOTO: Detské ihrisko v žilinskom lesoparku rozryli diviaky. Mesto nemá účinné riešenie
Galéria: 8 fotiek
Foto: Filip Okuliar

O skupinke diviakov, ktorá sa dlhšiu dobu pohybuje v okolí žilinského lesoparku, univerzitného areálu a občas aj na sídliskách Vlčince a Solinky, sme informovali už počas jari. Problém s divou zverou v meste však podľa našich informácií doteraz nebol vyriešený.

Agresívna samica, ktorá si chránila svoje mláďatá, naháňanie psov a ľudí či diviaky na ihriskách a pieskoviskách. To boli správy, ktoré pred letom prichádzali od Žilinčanov. Mesto svojim obyvateľom v júni oznámilo, že zvieratá budú počas nasledujúceho mesiaca odlovené. Postarať sa o to malo príslušné poľovnícke združenie.


Občanom bolo najskôr odporúčané, aby sa vyhli pohybu po Lesoparku Chrasť, samospráva neskôr avizovala, že v okolí bude hliadkovať mestská polícia. Napriek prisľúbenej eliminácii zvery sa stopy prítomnosti diviakov medzi Vlčincami a Solinkami objavujú doteraz.


Čitateľ nám dnes poslal fotografie detského ihriska uprostred lesoparku, ktoré dokazujú, že sa tam zvieratá nedávno pohybovali. Trávnik v okolí chodníkov a preliezok ostal totiž celý rozrytý. Podľa bývalej hovorkyne Žiliny Zuzany Fialovej mesto nemá vo svojich možnostiach účinné riešenie.

„Nielen odstrel, ale každé nakladanie s lesnou, respektíve poľovnou zverou, je v kompetencii poľovníkov. S poľovníkmi sme v pravidelnom kontakte, viackrát sme s nimi rokovali a apelujeme na nich. Prisľúbili riešenie, avšak situáciu vyriešia podľa svojich možností. Vo veci premnoženej poľovnej zveri, a to nielen diviakov, ale aj jelenej, danielej zveri a podobne je nevyhnutná zmena legislatívy,“ uviedla Fialová.

Pre viac informácií sme oslovili aj príslušné poľovnícke združenie.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu