Mesto Žilina ocenilo osobnosti za rok 2014


Foto: Mesto Žilina ocenilo osobnosti za rok 2014
Galéria: 4 fotky
Mesto Žilina každoročne oceňuje osobnosti, ktoré sa v Žiline narodili, žili a tvorili. V pondelok 26. októbra 2015 sa na Radnici mesta Žilina uskutočnila slávnosť, na ktorej primátor mesta Žilina Igor Choma odovzdal ocenenia za rok 2014. Na základe návrhov priamo od občanov boli ocenené tieto osobnosti: Rudo Sikora, Dežo Hoffmann „in memoriam“, Stano Lajda, Tibor Mahút, Štefan Massányi a Peter Sagan.

Na Radnici mesta Žilina sa 26. októbra 2015 konala milá slávnosť, na ktorej sa odovzdávali ocenenia osobnostiam mesta Žilina za rok 2014. Prítomní ocenení si prevzali pamätné plakety priamo z rúk primátora mesta Žilina.

„Mesto Žilina si veľmi váži život a prácu osobností, ktoré sa v našom meste narodili, žili alebo tvorili. Som rád, že Žilina sa môže pýšiť takýmito osobnosťami, ktoré sa zaslúžili o rozvoj nášho mesta, ale i Slovenska. Verím, že v tejto peknej tradícii budeme pokračovať aj v budúcnosti,“ povedal na slávnosti primátor mesta Igor Choma.

OCENENIA JEDNOTLIVÝCH OSOBNOSTÍ A ICH ZDÔVODNENIE


Čestné občianstvo mesta Žilina si prevzal:

RUDO SIKORA
Narodil sa v Žiline. Je významný slovenský a európsky výtvarník, občiansky aktivista, kľúčový predstaviteľ slovenského konceptualizmu. V rokoch 1963 – 1969 študoval na Vysokej škole výtvarných umení. V roku 1970 po prvý raz vystavil svoju tvorbu v Galérii mladých. S príchodom normalizácie boli jeho možnosti verejne vystupovať obmedzené. Rudolf Sikora učil na VŠVU v Bratislave i v Prahe a na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach. Je členom viacerých odborných a výberových komisií na Slovensku i v Čechách. Svojim dielom je zastúpený v mnohých významných štátnych galériách a v súkromných zbierkach. Po roku 1989 patril k najčastejšie vystavujúcim slovenským výtvarníkom doma i v zahraničí.

Cena mesta Žilina „in memoriam“ bola udelená Dežovi Hoffmannovi. Cenu prevzal doc. Marián Pauer, autor knihy Fotograf Beatles. Cenu odovzdá deťom – dcére Dolores a synovi Davidovi.


DEŽO HOFFMANN
Bol fotograf, pred objektívom ktorého pózovali The Beatles a ďalšie hviezdy, napríklad: Rolling Stones, Pink Floyd, Frank Sinatra, Louis Armstrong, Cliff Richard, Marilyn Monroe. Rodák z Banskej Štiavnice žil po smrti otca od 3 rokov v Žiline. Navštevoval meštiansku školu na Zaymusovej ulici a neskôr sa vyučil vo firme Biel za obchodníka s papierom. V polovici 30-tych rokov odišiel najskôr do Prahy a následne do Paríža, kde sa začal venovať filmárskej a fotografickej práci. V roku 1936 filmoval v Španielsku počas občianskej vojny. Neskôr slúžil československej jednotke vo Veľkej Británii. Na konci vojny sa oženil s Angličankou a natrvalo sa usadil v Londýne. Otvoril si vlastný fotoateliér a fotografoval pre časopis Record Mirror. Dežo Hoffmann žil v dome na dnešnej Národnej ulici. Pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia bola v roku 2012 v tomto dome otvorená pasáž Deža Hoffmanna.

Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu mesta Žilina si prevzali:


STANO LAJDA
Narodil sa v Žiline. Je akademický maliar a reštaurátor. Venuje sa voľnej tvorbe, grafike, reštaurovaniu maľby a pedagogickej činnosti. Je členom výtvarného združenia Cont-Art. Svoje dielo väčšinou v štýle fantaskného realizmu vystavoval na viac ako 20 samostatných a 30 kolektívnych výstavách. Stanislav Lajda ilustroval viac ako 30 kníh pre deti a mládež, výtvarne spolupracoval so Slovenským národným múzeom, viacerými televíziami a divadlami. V rokoch 2007 – 2010 bol poslancom Mestského zastupiteľstva v Žiline. V Zbore Žilincov zastáva funkciu podpredsedu.

TIBOR MAHÚT
Je oddaný “terchovskej” tradícii telom aj dušou. Už 40 rokov je členom folklórneho súboru Rozsutec, kde pôsobil nielen ako tanečník, spevák, hudobník, ale toho času aj ako umelecký vedúci a choreograf. Venuje sa výrobe predmetov ľudovej tvorby – drevené náradie, črpáky, široké opasky, blanciare, krpce, kabely… Zaslúžil sa o rozvoj kultúry – najmä folklóru v meste Žilina i na Slovensku. Ako dlhoročný folklorista sa pravidelne zúčastňuje Jánošíkových dní v Terchovej, ktorých je aj spoluorganizátorom. Zúčastňuje sa rôznych súťaží, folklórnych vystúpení na Slovensku a v zahraničí, kde dôstojne prezentuje folklór Slovenska.

ŠTEFAN MASSÁNYI
Sa narodil v Žiline. Napriek tomu, že mal technické vzdelanie a pracoval v technických odboroch, veľa času venoval organizovaniu kultúry v našom meste. V roku 1996 bol iniciátorom vzniku Staromestských slávností. V tom období sa konali pod názvom Žilinské dni remesiel a vzdelanosti. Trpezlivo presviedčal dotknuté inštitúcie o tom, aké majú slávnosti v budúcnosti byť. Štefan Massányi bol od roku 1996 predsedom Zboru Žilincov. Jeho zásluhou Zbor Žilincov zaviedol každoročne oceňovanie významných Žilinčanov cenou Genius loci Solnensis spojenú so slávnostnou akadémiou. V roku 2005 jeho prácu a aktivity ocenil aj Žilinský samosprávny kraj.

PETER SAGAN
Peter Sagan sa narodil v Žiline. Je profesionálny cestný cyklista jazdiaci v minulosti za tím Liquigas a taliansky Cannondale. V súčasnosti jazdí za ruský tím Tinkoff Saxo. Na slávnej Tour de France získal štvrtýkrát po sebe zelený dres pre najaktívnejšieho pretekára. Okrem toho dosiahol vynikajúce úspechy aj na iných slávnych pretekoch. Je typom špurtéra, úspešný je v bodovacích súťažiach a v cyklistických klasikách (napr. Paríž-Nice). Peter Sagan je viacnásobným majstrom Slovenskej republiky v pretekoch s hromadným štartom. V roku 2013 získal ocenenie Športovec roka. V tomto roku sa na svetovom šampionáte v USA stal majstrom sveta v pretekoch s hromadným štartom v kategórii Elite. Peter Sagan sa momentálne pripravuje na novú sezónu, preto ocenenie prevzal jeho otec Ľubomír Sagan.

Dôstojnosť slávnostných chvíľ umocnilo spracovanie jednotlivých skladieb podľa priania osobností, ktoré zahralo hudobné zoskupenie v zložení: spev - Jelena Horváthová, nástroje - Peter Vaňouček, Miroslav Baloga, Matúš Dobeš a Pavel Stiller.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina