Už dnes začína štvordňový Medzinárodný festival outdoorových filmov


Foto: Už dnes začína štvordňový Medzinárodný festival outdoorových filmov

Už túto stredu 28. októbra 2015 začína v zasadačke Mestského úradu v Žiline Medzinárodný festival outdoorových filmov. Počas štyroch dní ponúkne množstvo filmov, ktoré získali ceny na prestížnych festivaloch vo svete. Priestor dostanú nielen filmy z vysokohorského prostredia, plné napätia a emócií, ale aj unikátne filmy, ktoré svojou sociálnou alebo ekologickou tematikou presahujú hranice outdooru.
Žilina opäť patrí medzi mestá, v ktorých sa predstaví desiatka filmov z vonkajšieho prostredia. Diváci uvidia jedinečné skutočnosti, ktoré sa odohrali a neboli hrané. Festival predstaví filmy o športe, živote s outdoorovou tematikou, a tiež dobrodružné, extrémne, adrenalínové a cestopisné filmy, ktoré získali ceny aj na prestížnych festivaloch v zahraničí

Filmy medzi sebou súťažia v štyroch kategóriách, ktoré sú označené písmenami:

A.    dobrodružný a extrémny športový film – športy v prírode (okrem horolezectva a vodných športov), lyžovanie, extrémne lyžovanie, horské bicykle, paragliding, atď.,
B.    horolezecký a horský film – horolezecké športy, expedičné lezenie, lezenie v ľade, polárna expedícia, horská krajina, človek a hory,
C.    dobrodružný vodný športový film – rafting, vodné športy, kajaking, kanoistika, jachting, potápanie, surfing, diaľkové plávanie, podvodná speleológia, atd.,
D.    cestopisný film – filmy výhradne cestopisného charakteru nezaradené do kategórii A, B, C,
N.    nesúťažné filmy – filmy, ktoré nemajú nárok na cenu.


V tomto roku festival prezentuje filmy v 48 mestách Česka, Slovenska a Ruska. Mesto Žilina, ako jediné, poskytne bezplatný vstup počas všetkých dní festivalu.



Program :

Streda, 28. 10 od 17.00 hod.

·         Století Miroslava Zikmunda (CZE, 97 min.) – Unikátny film o neuveriteľnom živote jedného z najznámejších cestovateľov sveta.
·         Life in a Legend’s Shadow (USA, 5 min.) - Jess Roskelley nechcel mať s lezením nič spoločného. Ale potom nadišiel onen kľúčový výstup.
·         MTB Trilogy (CZE, 4.1 min.) - Reportáž z najťažšieho etapového MTB preteku MTB Trilogy Broumovsko.

Štvrtok, 29. 10. od  17.00 hod.

·         Dvě minuty mého života (CZE, 48 min.) – Výnimočný film o živote Šárky Strachovej, najúspešnejšej alpskej lyžiarky Česka.
·         Bike2Boat Norway (DEU, 22 min.) - Na bicykli a lodi naprieč krajinou fjordov a vodopádov, po celom Nórsku miesto cesty do Argentíny. Radšej bicykel ako auto a stan ako čistý hotel.
·         The Steppe of Misfortune (GBR, 17 min.) - Jamie Maddison a jeho dvaja ruskí priatelia sa pokúsia o prvý prechod cez púšť v južnom Kazachstáne.
·         Velká cena větroňů (CZE, 15 min.) - Dokument z pretekov Veľká cena vetroňov, ktorý zároveň predstavuje plachtenie ako športovú disciplínu.

Štvrtok, 29. 10. od  19.00 hod.

·         Sedna (FRA , 42 min.) – Príbeh o otcovi, ktorý prinútil svoju dcéru k svadbe so zlým šamanom. V snahe napraviť svoju chybu tragicky stratí svoju dcéru.
·         L ´ILE Mystérieuse de Patagonie (FRA, 32 min.) - Francúzska speleologická a geografická expedícia v extrémnej Patagónii…
·         Always above us ( CAN, 13 min.) – Aby si uctili pamiatklu  Alexa Lowea, snaží sa  Conrad Anker a Kris Erickson preliezť novú ľadovú cestu  v Hyalite Canyon v Montane.
·         Red Bull Peaks Triology ( ITA, 5 min.) – Tri ikonické športy, tri legendárne  miesta v talianskych Alpách a jeden dobrodruh.

Piatok, 30. 10. od  17.00 hod.

·         Žít pro vášeň (SVK, 59 min.) - Dvaja priatelia preliezajú v zimných tatranských stenách cesty W. Stanislawského a nachádzajú jeho odkaz.
·         Velikonoční regata 2015 (CZE, 30 min.) - Dokument o 16.ročníku Veľkonočnej regaty - najväčšieho, českého offshore preteku jácht.
·         ZAM fo(u)r wheels (CZE, 7 min.) - Splnený freeriderový sen človeka upútaného na invalidný vozík.

Piatok, 30. 10. od  19.00 hod.

·         All the time in tjhe world (CAN, 87 min.) – Dokument o živote jednej rodiny, ktorá počas 9 mesiacov obmedzila svoj živtoný štandard len na základné  potreby.
·         K6 West (CAN, 20 min. ) - Raphael Slawinski, Ian Welsted a Jesse Huey cestujú do Pakistanu, aby sa vyšplhali na západnú K6.  Následne sa dozvedia o tragédii v základnom tábore.  

Sobota, 31. 10. od  17.00 hod.

·         Sun Dog (USA, 5.4 min.) - Keď sa krajina stáva krásnou kulisou pre čistú radosť dvoch horských duší zdieľajúcich spolu jeden deň v horách.
·         Panaroma (Španielsko, 28 minút) – najväčšia výzva života
·         10% Afriky (CZE 26 min) -  vitalita takmer nevidiaceho muža dokáže motivovať
·         Alegria - A Humanitarian Expedition (CHE, 28 min) – humanitárna expedícia naprieč Himalájami

Sprievodné akcie:

 - výstava Hory a mesto, záchranári z dobrovoľnej Horskej služby Malá Fatra, filmy OOCR – Žilina v pohybe a Leto v regióne Malá Fatra.


Miesto: -
Dátum: 28.10.2015 - 17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina