Deravý most na Liptove zbúrajú a postavia nový. Budú školáci chodiť pešo cez diaľnicu?


Foto: Deravý most na Liptove zbúrajú a postavia nový. Budú školáci chodiť pešo cez diaľnicu?
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

Vrbický most, ktorý spája niekoľko mestských častí Liptovského Mikuláša, bude zbúraný, na jeho mieste následne vyrastie nový. Žilinský samosprávny kraj k tomuto kroku pristúpil po rokoch výziev od mikulášskeho primátora. Nevyriešeným problémom však ostáva preprava školákov z osady Hlboké.

Mostný objekt na frekventovanej ceste III/2333 bude úplne uzatvorený v pondelok 2. októbra. Dopravné obmedzenie zasiahne najmä obyvateľov Iľanova, Hlbokého a Ploštína, ktorí cez most pravidelne prechádzajú. Búracie a stavebné práce by mali trvať približne desať až dvanásť mesiacov.

„Chlapi už robia prípravy pred uzatvorením Vrbického mosta plynári ešte pred víkendom odpoja plynové potrubie, ktoré vedie pozdĺž neho. V pondelok by mal zhotoviteľ most úplne uzavrieť, obchádzková trasa povedie cez Poľnohospodársku ulicu a diaľničný privádzač. Dočasná autobusová zastávka je pred družstvom,“ priblížilo mesto Liptovský Mikuláš na svojej oficiálnej facebookovej stránke.



Dopravu žiakov z Iľanova a Ploštína do škôl zabezpečí mesto, župa sa mala postarať o prepravu detí z Hlbokého. Tento problém však podľa vedenia Liptovského Mikuláša ešte stále nie je vyriešený.

„Radniční preto požiadali župu, aby sa obrátila na Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Pokiaľ ani ten nezabezpečí deťom z Hlbokého dopravu do školy, školáci budú musieť chodiť na Nábrežie pešo cez diaľničný privádzač, iné pešie prepojenie neexistuje. Táto trasa má 2,5 kilometra a pre malé deti je najmä v zimnom období náročná,“ uviedlo mesto.

Technický stav mosta bol tak zlý, že cez diery na vozovke bolo vidieť vodu. Primátor mesta Ján Blcháč sa niekoľkokrát vyjadril, že župu žiadal o jeho opravu takmer desať rokov. Rekonštrukciu však podľa samosprávneho kraja oddialila vážna chyba v statike mosta, kvôli ktorej bolo nutné vypracovať novú dokumentáciu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu