Žilinský okresný súd kúpil dve nové budovy. Súčasné priestory sú vraj nepostačujúce


Foto: Žilinský okresný súd kúpil dve nové budovy. Súčasné priestory sú vraj nepostačujúce Foto: ilustračné

Okresný súd Žilina kúpil dve administratívne budovy na Murgašovej a Hurbanovej ulici za celkovú sumu 14,45 milióna eur. Kúpil ich od žilinskej spoločnosti Reinoo Rent. Potreba zaobstarania nových priestorov súvisí aj s reformou súdnej mapy, ktorá platí od júna tohto roka. 

Podľa hovorkyne Krajského súdu v Žiline Anny Dudovej Záborskej sú doterajšie priestory okresného súdu nepostačujúce. „V súvislosti s rastúcimi nárokmi na agendy pribúdali od roku 2006 aj počty sudcov a zamestnancov, sedenie v kanceláriách je neúnosné a sudcovia musia zdieľať spoločne pojednávacie miestnosti,“ uviedla.

Po reforme súdnej mapy je žilinský okresný súd jediným v obvode kraja, ktorý rieši pracovnú a obchodno-právnu agendu, taktiež aj niektoré trestné veci, zmenky, konkurzy, oddlženie či reštrukturalizáciu. Časť zamestnancov, spisov a veľká časť archívnych spisov je preto v súkromných prenajatých priestoroch.


Navyše mu pribudla aj celoslovenská agenda Register partnerov verejného sektora. Ten sídli v zakúpenom nepostačujúcom a nevyhovujúcom „domčeku“ vo dvore súdu, ktorý patril fyzickej osobe. Súdu tiež pribudla celoslovenská agenda v Obchodnom registri SR, do ktorého má vykonávať zjednodušený zápis určitých spoločností.

„OS Žilina sa zlúčil s pôvodným OS Čadca, kde zostalo pracovisko. Pokiaľ bude výhodnejšie, aby niektoré úseky činnosti boli koncentrované v Žiline, zatiaľ nie je na to dostatok priestorov. Jedno súdne oddelenie súd preložil do Žiliny s tým, že bude tu fungovať len v provizórnych podmienkach,“ ozrejmila Záborská. 

Súd má problémy aj s parkovaním. Už len samotní zamestnanci nemajú dostatok parkovacích miest, pre účastníkov nie sú vyhradené žiadne. Nové budovy, ktoré kúpili, však ešte musia prejsť rekonštrukciou a úpravou. „Po presťahovaní do nových priestorov bude dostatočná kapacita na dobrý a efektívny výkon súdnictva s doterajšími kompetenciami,“ dodala hovorkyňa. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu