Zmeny v Žiline: Pokles ceny SMS parkovného, zľava aj pre rodinu ZŤP a už žiadne lístky za oknami


Foto: Zmeny v Žiline: Pokles ceny SMS parkovného, zľava aj pre rodinu ZŤP a už žiadne lístky za oknami Foto: Mesto Žilina

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline dnes na zasadnutí jednohlasne prijali zmeny vo všeobecne záväznom nariadení (VZN), ktoré hovorí o parkovacej politike v meste. Pozitívne novinky sú, že návštevníci centra zaplatia za SMS parkovací lístok o niečo menej a zľavu na rezidentskú parkovaciu kartu dostanú nielen zdravotne ťažko postihnuté osoby, ale aj ich rodinní príslušníci.

Všeobecne záväzné nariadenie o parkovaní je podľa vedenia mesta živý dokument, ktorý sa bude pravidelne upravovať. Aktuálne došlo k niekoľkým významným aj menej závažným zmenám. Jednou z prvých je napríklad zrušenie podmienky preukazovať vzťah k vozidlu, pokiaľ žiadate o vydanie abonentskej parkovacej karty. Súčasne bola zrušená aj povinnosť preukazovať oprávnenosť využívania vozidla na súkromné účely pre jeho vlastníka.


Mesto doteraz umožňovalo zdravotne ťažko postihnutým osobám zakúpenie rezidentskej parkovacej karty s 50-percentnou zľavou. Po novom sa bude zľava vzťahovať aj na rodinu postihnutých Žilinčanov, musia však zdieľať trvalé bydlisko. Rodinnými príslušníkmi sú v tomto prípade manželia, rodičia, súrodenci, vlastné deti alebo deti zverené súdom do náhradnej starostlivosti.

Ďalšou zo zmien, ktoré potešia najmä návštevníkov centra, je zníženie ceny jednorázového parkovacieho lístka zakúpeného prostredníctvom SMS. Cena bude po nadobudnutí účinnosti VZN rovnaká, ako za lístok kúpený v parkovacom automate alebo cez aplikáciu. Za hodinu státia v pásme A teda všetkými spôsobmi zaplatíte 1 euro a 50 centov, v pásme B 80 centov.

Samospráva dlhodobo bojuje proti vrakom stojacim na uliciach, ktoré zaberajú parkovacie miesta. Aby predišla vydávaniu parkovacích kariet pre takéto vozidlá, vo VZN pribudol bod hovoriaci o tom, že automobil musí mať v čase vydania karty evidenčné číslo a platnú emisnú aj technickú kontrolu.


„Parkovací lístok vydaný v parkovacom automate môže byť vydaný aj v papierovej forme. Ten nie je potrebné ponechať za čelným sklom vozidla, nakoľko kontrola úhrady parkovného sa realizuje overením EČV v informačnom systéme prevádzkovateľa,“ uvádza ďalší z pridaných bodov VZN. Ten však bude pravdepodobne platiť len pre nové parkovacie automaty, keďže staré nijak nezaznamenávajú evidenčné čísla vozidiel.


Všetky odsúhlasené zmeny nájdete TU.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu