Na žilinskú poštu dorazili z Thajska stovky balení kávy s nezvyčajným zložením. K príjemcovi sa nedostala


Foto: Na žilinskú poštu dorazili z Thajska stovky balení kávy s nezvyčajným zložením. K príjemcovi sa nedostala Foto: financnasprava.sk

Pracovníci na vyclievacej pošte sa opäť stretli s neštandardnou zásielkou. Okrem balíkov s nebezpečným či zakázaným obsahom sa im do rúk neraz dostane aj tovar, na ktorého dovoz sú potrebné špeciálne povolenia. Rovnaké pravidlá pritom platili aj pre stovky balení kávy, ktoré na poštu v Žiline dorazili z Thajska.

Príslušníci finančnej správy totiž zistili, že predmetná káva obsahuje výťažok z chránenej rastliny, a to konkrétne z kaktusu. O tento neštandardný tovar v hodnote približne 266 eur mal záujem príjemca z Rajeckých Teplíc.

Spočiatku sa na základe popisov na obaloch zdalo, že nezvyčajná zložka sa nachádza len v niektorých kusoch. Z dôkladnej kontroly sprievodných dokumentov k všetkým 525 baleniam však vyplynulo, že výťažok je prítomný v celej zásielke.


„Ako vyplynulo z odborných stanovísk, extrakt obsiahnutý v káve pochádzal z koreňov umelo vypestovaných exemplárov z druhu Opuntia ficus – indica, ktoré sa do Thajska dostali z Číny,“ uviedla hovorkyňa colného úradu Božena Chríbiková.

Ako ďalej spresnila, keďže uvedená rastlina sa zaraďuje medzi ohrozené druhy, platí pre ňu tzv. Dohovor CITES. Na jeho základe požiadali kontrolóri príjemcu o predloženie potrebných povolení. Ten ich však nemal. K zadržanej zásielke sa preto nedostane.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu