Na Kysuciach bude protest proti migrantom. Organizuje ho muž, ktorý bol odsúdený za extrémizmus


Foto: Na Kysuciach bude protest proti migrantom. Organizuje ho muž, ktorý bol odsúdený za extrémizmus
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook/Marián Mihalda

Cez slovensko-poľskú hranicu k nám naďalej prichádzajú migranti zo Sýrie. Počas uplynulého víkendu sa usadili aj v Kysuckom Novom Meste. Ako spresňuje primátor mesta Marián Mihalda na sociálnej sieti, do ulíc malo byť vpustených 39 osôb. 

Napriek tomu, že neboli hlásené žiadne prípady narúšania verejného poriadku, primátor apeloval na rezort vnútra, aby posilnil hliadky v okrese. Obyvateľom sa zároveň prihovoril s výzvou o zachovanie pokoja.

Vo večerných hodinách sa mali niektorí migranti zdržiavať aj v podchode pri železničnej stanici. Práve tam mali podľa primátora mesta zanechať po sebe neporiadok. Ako môžeme vidieť na fotografiách, konkrétne ide o niekoľko kusov oblečenia i krabičku z cigariet.

„Po náročnom migračnom víkende a návšteve, ktorú nám tu zástupcovia štátu nanútili, sme poupratovali ulice a park,  vystriekali savom podchod. Ďakujem našim zamestnancom, tak isto aj aktivačným pracovníkom. Mňa by len zaujímalo, kto nám toto zasa preplatí,“ napísal rozhorčene na sociálnej sieti v pondelok 18. septembra. 

Otázkou však ostáva, či neporiadok skutočne spôsobili migranti, alebo iné skupiny ľudí. Podľa informácií od obyvateľov mesta bol podchod v zlom stave aj pred návštevou migrantov. „Netreba hneď zvaľovať všetko na utečencov. Roky to tam smrdí a je nedôstojné tadiaľ chodiť,“ dodáva jeden z nich. 



Bude protest? 

Na sociálnej sieti sa objavila pozvánka na „mierumilovný protest proti nelegálnej imigrácii“, ktorý by sa mal konať pred mestským úradom v Kysuckom Novom Meste začiatkom októbra. 

Iniciatíva išla od mladíka menom Dávid, ktorý bol v minulosti právoplatne odsúdený za extrémizmus. Stalo sa tak potom, čo v auguste roku 2015 zverejnil na internete inzerát s ponukou odmeny 25 eur za postrieľanie migrantov. 

Ako však uvádza na sociálnej sieti, sám je poučený z minulosti a chcel by, aby sa protest niesol „v kladnom duchu“.

„Nehľadajte za mojimi slovami skrytú nenávisť, rasizmus či xenofóbiu, ale som presvedčený, že všetci tu chceme zase žiť v pokoji a harmónii a nie mať strach, kedy sa niečo môže stať našim deťom, ženám či samotným chlapcom,“ dodáva Dávid.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu