Poľská polícia naďalej dováža k obci Skalité migrantov. Kempovali aj vedľa budovy základnej školy


Foto: Poľská polícia naďalej dováža k obci Skalité migrantov. Kempovali aj vedľa budovy základnej školy Foto: Facebook/Jozef Cech

Situácia s migrantmi na slovensko-poľskej hranici pokračuje. Vo svojom vyjadrení na sociálnej sieti to uviedol Jozef Cech, starosta kysuckej obce Skalité. Stav s nelegálnou migráciou je podľa neho neúprosný a neakceptovateľný. 

„Aj dnes sme svedkami toho, ako poľská cudzinecká polícia zdržaných migrantov na území Poľska privezie na hraničný prechod Skalité-Zwardoň, a následne slovenská cudzinecká polícia tieto desiatky migrantov prevezme a na základe priznaného rozhodnutia vpustí na územie Slovenska, do katastra našej obce,“ dodáva.

Takýchto migrantov denne prejdú obcou aj desiatky, čo vzbudzuje obavy zo strany obyvateľov. Migranti zo Sýrie sa totiž stávajú voľne pohybujúcimi. Noc trávia na rôznych miestach, pričom v priebehu minulého týždňa našli niekoľko z nich aj v centre obce priamo vedľa budovy základnej školy. 

K narúšaniu verejného poriadku však podľa polície nedochádza, preto nemajú Polícia tvrdí, že v tomto stave nemôže poslať žiadne hliadky na monitoring týchto ľudí,“ uviedol ešte vo štvrtkovom vyjadrení starosta obce Skalité. Apeluje preto na kompetentné orgány, aby v uvedenej veci konali. 



Riešenie je v procese

Polícia vydáva potvrdenie pre migrantov na základe zákona o pobyte cudzincov, ktorý ešte v roku 2018 predkladal do parlamentu Robert Fico za pomoci vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Prezident Policajného zboru Štefan Hamran na tlačovej konferencii uviedol, že práve toto potvrdenie je jedným z hlavných dôvodov rapídneho nárastu počtu migrantov na Slovensku. To by sa však už čoskoro mohlo zmeniť. 

Vláda reagovala na zvyšujúcu sa nelegálnu migráciu novelou zákona o pobyte cudzincov. Po jej schválení Národnou radou SR by tak polícia nemusela vydávať potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska každému cudzincovi.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu