Hasiči hodiny bojovali so živlom, ktorý zachvátil popadané stromy nad obcou pri Ružomberku


Foto: Hasiči hodiny bojovali so živlom, ktorý zachvátil popadané stromy nad obcou pri Ružomberku Foto: Facebook/Obec Kalameny

Profesionálni aj dobrovoľní hasiči zasahovali v nedeľu 10. septembra 2023 pri požiari lesa v katastri obce Kalameny, ktorá sa nachádza v ružomberskom okrese. Jeho vypuknutie bolo ohlásené už deň vopred približne o 19. hodine, vzhľadom na neprístupnosť terénu pre hasičskú techniku sa však s intenzívnym hasením mohlo začať až na druhý deň v skorých ranných hodinách.

Ako spresnili hasiči, ktorí boli vyslaní na preverenie udalosti krátko po nahlásení situácie, živel zasiahol stromy popadané po kalamite v lesnom poraste, ktorý je súčasťou chráneného vtáčieho územia Chočské vrchy na hrebeni v lokalite Človečia. Zasiahnutá plocha je odhadovaná na približne 100 x 100 metrov.

Požiar sa mal pritom šíriť koreňovým systémom. Na jeho uhasení pracovalo s celkovo 12 kusmi techniky až 33 hasičov. Medzi nimi profesionálni hasiči z Ružomberka, Dolného Kubína, Liptovského Mikuláša aj Martina, ale aj hasiči z Modulu pozemného hasenia z Banskej Bystrice a zo Zvolena a dobrovoľní hasiči z obcí Kalameny, Lúčky, Liptovská Teplá, Likavka a Bukovina.

„Dobrovoľným hasičom sa podarilo dostať s technikou cca 200 metrov od požiaru, odkiaľ boli vytvorené hadicové vedenia k požiaru. Čerpacie stanovisko bolo zriadené o cca 300 metrov nižšie, odkiaľ bola voda dopravovaná k požiaru dopravným hadicovým vedením,“ opisuje hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline Michal Kypus.


Požiarisko bolo hasené vodou, ktorú kyvadlová doprava privážala na miesto až z obce Malatiná. Po dlhých hodinách sa krátko pred 17:30 hod. podarilo požiar lokalizovať, likvidačné práce však ďalej pokračovali aj v nočných hodinách.

„Na mieste stále odstraňuje lokálne ohniská 10 profesionálnych a 12 dobrovoľných hasičov so 7 kusmi hasičskej techniky. Pri požiari doteraz nedošlo k zraneniu osôb,“ spresnil na záver k pokračujúcemu zásahu Michal Kypus a doplnil, že výška škody nebola dosiať odhadnutá. Rovnako nie je známe ani to, preto došlo k vypuknutiu požiaru.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu