Zomrela výnimočná lekárka zo žilinskej nemocnice. Pomáhala pacientom s astmou, tuberkulózou aj covidom


Foto: Zomrela výnimočná lekárka zo žilinskej nemocnice. Pomáhala pacientom s astmou, tuberkulózou aj covidom Foto: ilustračné

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina sa na sociálnej sieti podelila so smutnou správou. Vo veku 71 rokov, po boji so zákerným ochorením, tento svet navždy opustila doktorka MUDr. Mária Palúchová.

Doktorka Palúchová pracovala v žilinskej nemocnici od roku 1981, kedy nastúpila na oddelenie tuberkulózy a respiračných chorôb. Neskôr získala špecializáciu v internom lekárstve I. stupňa a doplnila ju špecializáciou v odbore tuberkulózy a pľúcnych chorôb. „Práve tuberkulóza a pľúcne ochorenia sa stali odkazmi jej výnimočnej celoživotnej práce,“ dodáva nemocnica. 

V žilinskej nemocnici pracovala niekoľko desaťročí v pľúcnej ambulancii a trpezlivo sa venovala pacientom s tuberkulózou, bronchitídou, astmou či inými pľúcnymi ochoreniami. Napriek nároku na pokojný dôchodok sa rozhodla v roku 2007 pokračovať v práci, a to aj počas pandémie COVID-19. 

„Následky pandémie extrémne zvýšili vyťaženosť pľúcnych ambulancií, ale ani to, ani vážne ochorenie nezastavilo túžbu pani doktorky pomáhať. Sama bola v mimoriadnom ohrození a naďalej pokračovala v práci v každodennom riziku, aby mohla podporiť oddelenie a pacientov,“ uviedla nemocnica.


Zdravotné ťažkosti ju napokon v roku 2021 donútili opustiť svoje celoživotné pracovisko.

Okrem jej odborných predností, zodpovednosti a pracovitosti si však jej kolegovia a pacienti vážili predovšetkým jej ústretovosť, láskavý prístup, pokoj. „Ďakujeme za desaťročia obetavej práce, za tisícky pacientov, ktorým podala pomocnú ruku, prispela k ich uzdraveniu či zmierneniu utrpenia,“ dodáva nemocnica. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu