Detaily z nahlásenia bomby na žilinskej stanici. Jeden e-mail zastavil vlaky v takmer celej krajine


Foto: Detaily z nahlásenia bomby na žilinskej stanici. Jeden e-mail zastavil vlaky v takmer celej krajine Foto: Facebook/Polícia SR - Košický kraj

V stredu 6. septembra bola vlaková doprava takmer na celom Slovensku doslova paralyzovaná. Dôvodom bolo nahlásenie nástražného výbušného systému v obvode železničnej stanice Žilina. Doposiaľ neznámy páchateľ tak zamestnal záchranné zložky na niekoľko hodín.

Všetko začalo tým, že krátko po 16. hodine bol do emailovej schránky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) zaslaný email, že „vo vlakoch na linke Bratislava – Zvolen – Košice a ďalej vlakoch na linke Bratislava – Žilina – Košice a hlavnej stanici sú umiestnené bomby“. 

Policajti preto okamžite vykonali potrebné bezpečnostné opatrenia a kontroly železničných staníc a vlakov v mestách Košice, Bratislava, Zvolen, Žilina, Vrútky, Kraľovany, Prešov, Vranov nad Topľou, Humenné, Trnava a Poprad-Tatry.

Pomáhali im pri tom aj hasiči a psovodi so služobnými psami špeciálne vycvičenými na vyhľadávanie výbušnín. „Pyrotechnické prehliadky boli ukončené na všetkých miestach s negatívnym výsledkom a prítomnosť výbušniny sa ani v jednom z miest nepotvrdila,“ uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. 

O pár minút neskôr však podobný e-mail prišiel aj do schránky Dopravného podniku Košice. Bomby mali byť údajne umiestnené v električkách, policajti a psovodi preto prekontrolovali aj košické električky. Ani v tomto prípade nebola prítomnosť výbušniny potvrdená.


Páchateľovi hrozí až 5 rokov

V oboch prípadoch neznámy páchateľ oznámil poplašnú správu, hoci vedel, že je nepravdivá. Svojim konaním tak úmyselne spôsobil nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva nejakého miesta a spôsobil nielen meškanie vlakov na Slovensku, ale aj električiek v meste Košice.

Podľa košickej krajskej policajnej hovorkyne Lenky Ivanovej už vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin šírenia poplašnej správy, za ktorý je stanovená trestná sadzba jeden až 5 rokov.

„Samozrejme, polícia preveruje aj to, či tieto dva prípady spolu súvisia, preto nateraz, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu ďalšieho vyšetrovania, bližšie ani podrobnejšie informácie poskytovať nebudeme,“ uzavrela policajná hovorkyňa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu