Čo sa stane so zadržanými migrantmi na Slovensku? Tí zo Sýrie môžu u nás ostať


Foto: Čo sa stane so zadržanými migrantmi na Slovensku? Tí zo Sýrie môžu u nás ostať Foto: Facebook/Obec Skalité

Počet cudzincov nelegálne prichádzajúcich na Slovensko sa neustále zvyšuje. Najviac ich prechádza cez hranicu s Maďarskom, niektorí si však zvolili cestu cez Poľsko. Desiatky z nich spozorovali dnes ráno v obci Skalité na Kysuciach. Čo sa však deje so zadržanými migrantmi?

Na sociálnej sieti o tom informoval Policajný zbor SR. Podľa neho je každý zadržaný migrant preverený v národných i nadnárodných databázach a následne ho stotožnia. Polícia musí vedieť, koho zadržala a z ktorej krajiny pochádza,“ spresňuje. 

Po tomto kroku má polícia dve možnosti, pričom rozhodujúcim je v tomto prípade to, či migrant pochádza zo Sýrie. 

Migranti zo Sýrie

Ak ide o migranta, ktorý pochádza zo Sýrie, tak podľa medzinárodného práva ho Slovenská republika nemôže vyhostiť pre nebezpečný stav v jeho domovskej krajine. Takýto migrant dostane doklad na dočasné zotrvanie na Slovensku do doby, kedy bude situácia v jeho domovskej krajine bezpečná.


„Je nutné opätovne zdôrazniť, že migranti nemajú záujem o zotrvanie na území Slovenskej republiky a opúšťajú ju. Česká polícia migrantov zo Sýrie zadržiavala, avšak české súdy jej konanie uznali za nesúladné s medzinárodným právom, a preto ani ona už k takýmto krokom nepristupuje,“ spresňuje polícia. 

Migranti z inej krajiny

Ak ide o migranta, ktorý nepochádza zo Sýrie, tak polícia vydá rozhodnutie o administratívnom vyhostení. Pokiaľ má takýto migrant platný cestovný doklad, polícia mu určí lehotu, dokedy musí opustiť územie Slovenskej republiky.

Ak takýto doklad nemá, je zaistený v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov a polícia fyzicky zabezpečí jeho vyhostenie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu